Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності не бачить з боку керівництва Національного банку бажання співпрацювати для прискорення реформ та стабілізації фінансового сектору. Про це заявив голова комітету Сергій Рибалка.

За його словами, члени комітету з різних парламентських фракцій здивовані ситуацією, що склалася. «Ми розуміємо, що всі перебуваємо в одному човні, який може потонути. Тому комітет не просто висловлює готовність усіма силами допомагати уряду і НБУ — ми це вже робимо. Важливим інструментом для стабілізації банківської системи має стати ухвалений наприкінці минулого року новий закон про спрощення капіталізації та реструктуризації банків. Цей урядовий законопроект було доопрацьовано в нашому комітеті, багато в чому врахована позиція представників НБУ. У цьому процесі брали участь представники і Мінфіну, і Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Цей закон дав НБУ додаткові механізми і повноваження для «вичищення» фінансової системи», — наголосив глава профільного комітету.
Проте, зазначив він, членів комітету дивує та насторожує небажання керівника НБУ співпрацювати. «Наприклад, Президент Порошенко завжди знаходить час для того, щоб прийти до парламенту та особисто пояснити депутатам свою позицію. Навіть «цар» Янукович, який перетворив Верховну Раду на додаток до своєї адміністрації, іноді все-таки приходив до депутатів», — сказав С. Рибалка. За його словами, залишається загадкою, чому керівник НБУ не знаходить часу поспілкуватися з членами профільного комітету про стратегію стабілізації фінансового сектору.
«Як можна проводити якісні реформи без щоденної співпраці?» — запитує голова комітету та висловлює нерозуміння, чому керівництво НБУ досі по суті не відповіло на жоден офіційний запит профільного комітету. «З одного боку, заступник голови НБУ Олександр Писарук публічно заявляє про те, що процедура надання банкам рефінансування тепер буде абсолютно відкритою для суспільства. І водночас НБУ взагалі не відповів на запити фінансового комітету парламенту про обсяги та умови надання рефінансування в 2014 році», — зазначив С. Рибалка. А на запит про те, кому і скільки було продано валюти на валютних аукціонах, Нацбанк на трьох сторінках пояснив, чому він не може надати цю інформацію. «Ми, звичайно, поважаємо банківську таємницю. Але якщо хочемо заспокоїти ринок, ми повинні довести, що все прозоро і справедливо. Приховування інформації тільки викликає додаткові підозри та напруження не тільки в банківському середовищі, а й серед широкого кола українських бізнесменів. І експортерів, які втрачають на продажі валюти, і, особливо тих виробників, котрі змушені купувати валюту для закупівлі імпортної сировини. На ринку є впевненість, що на курсовій різниці заробляють обрані. Це руйнує надію на стабілізацію. Водночас прозорість викликає довіру, чого саме і не вистачає вітчизняному фінансовому ринку», — переконаний С. Рибалка. А породжує серед учасників ринку дедалі більше недовіри до керівника Нацбанку.