Учора в Києві завершила роботу 50-та ювілейна Генеральна Асамблея ПАЧЕС, яка тривала у Верховній Раді України.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій виступив із заключним словом на Пленарному засіданні (виступ публікується) та передав головування на наступні півроку Спікеру Парламенту Албанії. Україна завершила своє головування у ПАЧЕС. Наступне — 51-ше — пленарне засідання Генеральної Асамблеї ПАЧЕС відбудеться в Албанії в м. Тирані 20—21 червня 2018 року. А в лютому наступного року ПАЧЕС відзначатиме своє 25-річчя.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Генеральний секретар ПАЧЕС Асаф Гаджиєв (праворуч) під час закриття 50-го засідання Генеральної Асамблеї та процедури передачі головування на наступні шість місяців      Республіці Албанія.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

 

Коментуючи Декларацію ПАЧЕС, ухвалену з нагоди 25-річчя Організації, Андрій Парубій подякував парламентським делегаціям за підтримку позиції України щодо сприяння відновленню територіальної цілісності держав ЧЕС, визнаних світом як незаконно анексовані.
«Для нас було великою честю очолювати ПАЧЕС, Організацію, яка неухильно демонструє свою ефективність в якості міжпарламентського політичного інструменту для налагодження повноцінного діалогу на регіональному рівні», — наголосив А. Парубій.
Головуючий на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ПАЧЕС — керівник Постійної делегації Верховної Ради України Людмила Денісова (фракція «Народний фронт»), у своєму виступі наголосила, що заморожені конфлікти є загрозою для безпеки і спокою в регіоні. «Агресивна політика однієї з держав кардинально змінює геополітичну рівновагу в Причорномор’ї», — сказала Л. Денісова.
Учасники Асамблеї заслухали доповідь «Соціальний захист і пільги для молодих сімей в державах-членах ЧЕС», із якою виступив Золтан Пек (Сербія). Він наголосив на потребі соціального захисту молодих сімей. За статистикою, лише 27% населення Землі має доступ до загальної системи соціального захисту, а 73% — лише частково. Серед інших проблем молодих сімей доповідач назвав зниження дитячої смертності, доступність здобуття освіти, розвиток освітніх програм.
Представники української парламентської делегації взяли активну участь у дискусії. Зокрема, народний депутат України Денис Силантьєв (фракція Радикальної партії) поінформував про результати дослідження щодо становища молоді в Україні, проведеного на замовлення ООН. Згідно з дослідженням, українська молодь вважає, що пріоритетами державної молодіжної політики мають бути сприяння зайнятості та самозайнятості, сприяння з боку держави молоді у забезпеченні житлом, підтримка талановитої молоді, популяризація здорового способу життя, підтримка у складних життєвих обставинах. Однак, за словами доповідача, половина опитаних взагалі не знають про державні програми на підтримку молоді.
Член Постійної делегації Верховної Ради України в ПАЧЕС Рефат Чубаров (фракція Блоку Петра Порошенка) під час виступу наголосив: «Всі окуповані території, визнані ООН та ОБСЄ, мають бути звільнені без будь-яких попередніх умов». Р. Чубаров подякував членам ПАЧЕС за підтримку поправки української парламентської делегації до Декларації ПАЧЕС щодо звільнення тимчасово окупованих територій України — Донбасу та Криму.
Під час засідання ПАЧЕС члени Генеральної Асамблеї ухвалили резолюцію «Соціальний захист і пільги для молодих сімей в державах-членах ЧЕС», затвердили бюджет Асамблеї на 2018 фінансовий рік та призначили бюджетно-аудиторську комісію.
Під час загальної дискусії «Розвиток економічного співробітництва в умовах кризи безпеки в Чорноморському регіоні» було обговорено питання економічної, торговельної, технологічної та екологічної співпраці в рамках ЧЕС. Було також заслухано доповіді «Розвиток національної інноваційної системи в державах-членах ЧЕС», «25 років     ПАЧЕС: зміцнення міжпарламентського співробітництва в регіоні» та затверджено відповідні рекомендації.
Генеральна Асамблея ПАЧЕС ухвалила Декларацію з нагоди 25-ї річниці створення ПАЧЕС з урахуванням поправки від України. «Наші зусилля щодо відновлення територіальної цілісності підтримали більшість національних делегацій ПАЧЕС», — заявила керівник української парламентської делегації, віце-президент ПАЧЕС Людмила Денісова.
У Декларації, зокрема, наголошується, що конфлікти у Чорноморському регіоні мають вирішуватись на підставі повної поваги до територіальної цілісності, незалежності та суверенітету держав-членів ОЧЕС.
«Заявляємо, що необхідно сприяти відновленню територіальної цілісності держав ЧЕС, визнаних міжнародними організаціями, такими як ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, ЄП, як незаконно анексованих», — йдеться у поправці делегації України до Декларації (п.21).
Рефат Чубаров, коментуючи скандал, який виник під час Асамблеї (вірменська делегація покинула зал засідань на знак протесту проти відсутності російської делегації), у коментарі журналістам висловив думку, що демарш вірменської делегації на засіданні ПАЧЕС пов’язаний із впливом Росії. За його словами, до проекту декларації, присвяченої 25-річчю ПАЧЕС, вірменська делегація запропонувала кілька поправок, які, зокрема, передбачали, що країни-члени      ПАЧЕС мають утримуватися від санкцій проти інших країн.
У свою чергу, українська делегація запропонувала розширити декларацію   ПАЧЕС положенням, у якому йдеться, що території, які визнані міжнародними організаціями (ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, Європарламент та ін.) окупованими, підлягають негайному звільненню без будь-яких попередніх умов.

Довідково

Парламентська Асамблея Чорноморського Економічного Співробітництва (ПАЧЕС) була створена 26 лютого 1993 року. До її складу входять 12 країн: Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Молдова, Румунія, Росія, Сербія, Туреччина та Україна. Однак делегація Росії на нинішній асамблеї не була присутня.