Голова Верховної Ради України під час зустрічі з Президентом Світового Конгресу Українців Євгеном Чолієм (на знімку) у середу обговорив питання, пов’язані з реформою освіти, та щодо можливого широкого залучення СКУ до участі у роботі міжнародних організацій.

 


А. Парубій зазначив, що хотів би, аби Українська держава приділяла більше уваги громадам українців за кордоном, «щоб вони відчували підтримку матері-України».


Голова Українського парламенту поінформував Президента Світового Конгресу Українців про важливу резолюцію, яку ухвалила ювілейна Генеральна Асамблея ПАЧЕС під час пленарного засідання у середу. «Годину тому було затверджено рішення про неприйнятність анексії територій і порушення територіальної цілісності та щодо необхідності визволення окупованих територій», — сказав він.


Торкаючись реформування освіти, А. Парубій твердо висловив свою позицію: «У питаннях мови ми не будемо йти ні на які компроміси, ми будемо стояти твердо і не будемо змінювати сьому статтю Закону «Про освіту». «Сотні років Україна зазнавала русифікації, тому в питанні мови, питанні національної ідентичності ми не будемо йти ні на які поступки, — сказав він і підкреслив: — Незнання української мови — це дискримінація українців і обмеження права на роботу, обмеження права на навчання і їхнє право мати перспективу в цій країні».


Водночас глава парламенту допускає окремі корегування шляхом внесення до закону про середню освіту положень про подовження перехідного періоду вивчення мов національних меншин, відтермінування введення у дію Закону «Про освіту» тощо. Він також зауважив, що у жодній країні немає таких ліберальних законів про освіту, навіть у цій редакції: «Це питання існування і майбутнього держави».


А. Парубій подякував Є. Чолію за «підчас невидиму, але дуже важливу роботу».


Своєю чергою, Є. Чолій поінформував про просвітницьку роботу, яку проводить Світовий Конгрес до свого 50-річчя по всьому світу. За його словами, на кожній конференції звучали слова на підтримку українців, пріоритетів розвитку України, її євроінтеграційних устремлінь, щодо боротьби з дезінформацією та гібридною війною з боку Росії. «Україна покращується і модернізується. І не важливо, скільки Україна допомагає діаспорі, а більше — чим діаспора може допомогти Україні», — наголосив Президент СКУ і висловив пропозицію попрацювати над можливими аспектами залучення цієї потужної громадської організації до участі у міжнародних організаціях.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.