26 листопада (9 грудня за новим стилем) 1917 року у Бахчисараї розпочав роботу перший Курултай (парламент) корінного народу півострова. Цими днями в Україні відбувається низка заходів, що покликані не лише поставити галочку навпроти відзначення чергової пам’ятної дати. Уперше за роки незалежності до події з історії кримськотатарського народу із великою зацікавленістю ставляться українці, намагаючись зрозуміти, чому наші визвольні рухи зазнали поразки, й не допустити повторення цих сценаріїв. 


Зокрема, ці питання розглядатимуться 6 грудня у Верховній Раді України, де відбудеться врочисте засідання, присвячене цій даті. Вчора, під час прес-конференції, народний депутат, голова Меджлісу (це, до слова, виконавчий орган Курултаю) Рефат Чубаров запевнив, що на цьому засіданні будуть присутні також представники кримськотатарської діаспори, муфтії Польщі, Румунії та Литви, дипломати, урядовці й спеціально запрошені гості.

 

Перший Курултай кримськотатарського народу в Бахчисараї, листопад 1917 року.

Фото з сайту Крим. Реалії.

Так чому такий важливий перший Курултай? Адже більшовики нівелювали всі його рішення (серед яких, зокрема, було ухвалення Конституції) та вбили лідера кримськотатарського визвольного руху — Номана Челебіджихана. Проте, як пояснив в одному з інтерв’ю лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, той перший парламент дав поштовх для подальшої боротьби, й навіть більше того — став його основою.


Й ця боротьба триває й нині. Крим окуповано Російською Федерацією, яка проводить політику репресій проти корінного народу. Більше року Меджліс там вважається забороненою організацією. Останнім часом арештів й обшуків на півострові значно побільшало.


Водночас кримські татари розуміють, що день деокупації настане, й вже сьогодні думають про майбутнє. Вони вимагають відновлення справедливості — створення на півострові Кримськотатарської національної автономії, що діятиме у складі Української держави. Така вимога відповідає відповідному міжнародному законодавству з дотримання прав корінних народів світу. Президент України Петро Порошенко вже не раз заявляв, що така автономія стане елементом оновленої Конституції країни. Й учора про те, що робота над змінами до розділу 10, який називається «Автономна Республіка Крим», триває, підтвердив Р. Чубаров (на знімку). «Минулого тижня робоча підгрупа Конституційної комісії підготувала цілісний текст змін і доповнень до розділу 10 Конституції України. Зараз цей текст спрямовується до членів робочої групи — це 25 членів Конституційної комісії, і залучені експерти, у тому числі члени Меджлісу, — розповів Р. Чубаров. — У цьому тексті є норма, що передбачає збереження такої інституції, як Курултай кримськотатарського народу, в тій автономії, яка діятиме на деокупованій кримській землі».

 


За словами Р. Чубарова, цей пункт звучить нині так: «Вищим представницьким органом кримськотатарського народу є Курултай кримськотатарського народу, який формує Меджліс кримськотатарського народу, котрий здійснює повноваження, визначені Курултаєм кримськотатарського народу».


«Мені здається, що таким одним, проте дуже змістовним, реченням ми намагаємося завершити процес вирішення долі кримськотатарського народу з урахуванням інтересів, прав усіх тих, хто живе поруч з кримськими татарами, бо перший Курултай якраз намагався зробити усе, щоб кримськотатарський народ вирішував свою долю самостійно», — підсумував голова Меджлісу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.