Приїхала, порадилася. Порушень не помітила. Уповноважений із прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова побувала в Криму. Причому на явному тлі кричущих і страшенних фактів порушень прав, зокрема, кримських татар, вона цих порушень не помітила.

Напередодні її візиту на півострів у Сімферополі було затримано за якимось надуманим приводом чотирьох кримських татар. За версією слідства, вони нібито вимагали аж сім тисяч доларів у громадянина Туреччини. За це трьох із них заарештували на два місяці, і вони зараз перебувають у слідчому ізоляторі Сімферополя. Один — під домашнім арештом.
З’ясовується, в дійсності все було зовсім не так. Справді, був громадянин Туреччини, який позичив у родини кримських татар ці сім тисяч доларів США й які повернути не побажав. Коли його попросили їх повернути, він звернувся до російського ФСБ. Історія банальна до неможливості. Як виявилося, кримські татари — брали активну участь в акціях із підтримки своїх співвітчизників, які утримувалися або ще сидять у в’язницях.
За так званою справою 26 лютого засудили Ахтема Чийгоза — заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу. Його, завдяки зусиллям президентів України Петра Порошенка та Туреччини Таїпа Ердогана, вдалося, що називається, зняти «з етапу». Його засудили на тривалий термін ув’язнення на вісім років за нібито «організацію масових заворушень». Причому судили його за російським Кримінальним кодексом, незважаючи на те, що всі події відбувалися в 2014 році, коли Крим юридично та фактично належав Україні.
Москалькова, приїхавши до Криму, зазначила, що не знайшла тут порушень прав людини, і навіть гнівно погрозила пальцем щодо країн ЄС і США, які (це жах!) не надають віз для жителів Криму, бо вважають його анексованою територією. Мовляв, зустрічаючись днями з послом Швеції, вона порушувала це питання, яке, втім, залишилося без уваги, оскільки ця країна, як і більшість світового співтовариства, не вважає, що Крим належить Російській Федерації.
Порушень вона не помітила, хоча не помітити їх неможливо. Хоча б у дотриманні прав українців у Криму. Скорочуються вивчення української мови та літератури, ставки вчителів, українські класи і школи й це, попри те, що «влада» Криму проголосила російську, українську і кримськотатарську мови державними на території півострова. А насправді, все далеко не так.

Севастополь — Київ.