У Луцьку відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки. У ньому взяли участь перший заступник голови комітету Олександр Співаковський, народні депутати Іван Кириленко, Тарас Кремінь, Ірина Констанкевич, перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець, представники місцевої влади, керівники навчальних закладів, науковців, педагоги.

В актовій залі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки зібралась наукова та освітянська еліта Волинської області.

Приїзд на Волинь членів комітету ініціювала народний депутат від Маневицького виборчого округу № 23, голова підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Ірина Констанкевич. Щоб розмова була конструктивніша, перед засіданням парламентарії відвідали та поспілкувалися з колективами Луцького вищого професійного училища будівництва та архітектури, Волинського обласного еколого-натуралістичного центру, Волинського обласного ліцею із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні.
Засідання комітету відбулося в актовій залі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Учасники заходу наголошували, що попри ухвалений у вересні Верховною Радою Закон «Про освіту» держава продовжує фінансувати галузь недостатньо і не в повному обсязі. Як наслідок, значна частина витрат на утримання шкіл перекладається на батьків, спонсорів, місцеві громади.
У своєму виступі народний депутат Ірина Констанкевич підкреслила: освіта на Волині має свої особливості. Насамперед це те, що згідно зі статистикою в області 53 відсотки учнів навчаються в міських школах і 47 — у сільських. Такого високого відсотка сільських школярів немає в жодній з областей. А ще проблема в тому, що понад 30 відсотків шкіл регіону розміщено у непристосованих приміщеннях, не комп’ютеризовано початкові школи і третину навчальних закладів І—ІІ ступенів. Не всі школи забезпечені автобусами, у багатьох немає Інтернету, сучасного матеріально-технічного обладнання. Тож, на думку народного депутата, реформуючи освіту, потрібно робити для неї належний матеріальний фундамент.
«Починаючи з 2016 року професійно-технічна освіта поступово переходить на фінансування місцевих бюджетів, що призводить до закриття деяких із них. Не всі місцеві кошториси можуть утримувати профтехосвітні заклади, адже це чималі витрати. Сьогодні за рахунок Волинського обласного бюджету фінансується шість таких закладів, з 2018 року уряд хоче «перекласти» ще 10. Це обтяжить додатково обласний бюджет на 100 мільйонів гривень, адже потрібно сплачувати зарплати, стипендії, енергоносії. Але в Києві не думають, що це непосильна ноша», — зауважила Ірина Констанкевич.
У проекті державного бюджету на 2018 рік простежується дефіцит на освіту в сумі 4,5 мільярда гривень. Нагадаємо, проект головного фінансового документа вже розглянуто в першому читанні. Тому в своїх виступах на засіданні комітету народні депутати, керівники навчальних закладів, науковці, педагоги Волині наголошували, що потрібно все зробити, щоб народна освіта стала пріоритетною галуззю в державі, а праця вчених і вчителів достойно винагороджувалася.
На новий якісний рівень треба виводити і професійно-технічну освіту, оснастити її сучасним обладнанням і спрямувати її зусилля на виховання висококваліфікованих спеціалістів. А випускників забезпечити робочими місцями з достойною заробітною платою. Про це, зокрема, на засіданні комітету вела мову заступник директора з науково-експериментальної роботи Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України Людмила Єршова. На думку фахівця, саме від успішного вирішення питань піднесення рівня професійно-технічної освіти багато в чому залежить національна безпека країни, динамічний розвиток її економіки.
Своїми думками щодо порушених проблем також поділилися голови облдержадміністрації Володимир Гунчик, обласної ради Ігор Палиця, голова Волинської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Василь Грановський та інші.
Ухвалені комітетом рішення спрямовані на подальше зміцнення матеріально-технічної бази освітянських закладів, підвищення фахового рівня педагогічних кадрів, соціальний захист працівників науки і освіти.

Максим СОЛОНЕНКО.
Фото автора.

Волинська область.

 

ДОВІДКОВО

Професійну освіту Волинської області забезпечують 19 закладів професійно-технічної освіти державної форми власності. Серед них: три центри професійно-технічної освіти, п’ять вищих професійних училищ, п’ять професійних ліцеїв, два ПТУ, два заклади соціальної реабілітації, два заклади освіти, підпорядковані ВНЗ.
Окрім того, підготовку робітників здійснює ще 31 професійно-технічний навчальний заклад І атестаційного рівня різних форм власності та підпорядкування. За рахунок коштів обласного бюджету здійснюється фінансування 16 ПТУ, міста Луцька — п’ять, державного бюджету — два. Станом на перше жовтня 2017 року в закладах професійної освіти області робітничу кваліфікацію здобувають майже 8,7 тисячі учнів.