Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд взяла участь у Львівському безпековому форумі, який відбувся у Центрі імені Митрополита Андрея Шептицького. Армія створюється в інтересах суспільства і повинна бути підзвітна суспільству, сказала вона. «Протягом останніх чотирьох років ми існуємо в гібридних умовах, — наголосила політик. — Але треба думати, як з цього вийти. На мою думку, не варто вигадувати велосипед. Правила війни існують тисячі років. Але поняття гібридної війни є дуже зручним для всіх. Навіть у питаннях бюджету. Якщо ми хочемо, щоб люди більше давали на потреби армії, треба показати, на що гроші витрачаються. Армія створюється заради і в інтересах суспільства, тому вона повинна бути підзвітна суспільству, передусім через парламент — орган, який обирається і представляє суспільство».

 

Міський голова Львова Андрій Садовий, командувач сухопутних військ НАТО в Європі генерал Бен Ходжес, заступник Голови Верховної Ради України      Оксана Сироїд. 

Фото прес-служби Львівської міської ради.

Командувач сухопутних військ НАТО в Європі генерал Бен Ходжес нагадав: коли американці були колонією Великої Британії, вони не хотіли регулярної армії, але вона все-таки мала бути, хоч і під цивільним контролем. Американська конституція передбачає цивільний контроль за витратами на оборону. Конгрес має забезпечувати та дисциплінувати збройні сили. Генерал Бен Ходжес заявив, що в рамках своїх зобов’язань США разом з іншими країнами допомагає Україні захищати себе від Росії.

Америка не відходить від цих зобов’язань — і у сфері навчання армії, і надання обладнання, і медичної допомоги. «Але ми не тільки навчаємо — також і вчимося в українських військових. Вони — справжні борці, віддані своїй країні. Я ніколи не був на лінії вогню із Росією, але наші українські партнери мали такий досвід і ми дуже багато вчимося від них, — наголосив генерал. — Вторгнення Росії в Крим і на Донбас змусило нас прицільніше дивитися і наново вчитися, як проводити наші військові кампанії та операції».


Колишній заступник міністра оборони США з питань Росії та України Майкл Карпентер порадив Україні позбутися корупції в сфері оборони, ліквідувати абсолютно корупційний «Укроборонпром» та створити нову і прозору структуру. Жодна з компаній не готова інвестувати в Україну, поки в оборонному секторі буде такий рівень корупції, як нині, підкреслив він.


«Ми всі розуміємо, що Україна — глобальний гравець у глобальному світі. Наша безпека — це безпека не одного міста, регіону чи країни. Це безпека Європи, безпека світу», — наголосив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

Львів.