Як модернізувати бібліотеки, щоб вони з книгосховищ перетворилися на сучасні культурні простори? Відповідь на це питання шукали учасники однойменного круглого столу, який ініціювала голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.


«Це не профільна тема комітету, — зауважила вона,— але як депутат і мама, вважаю, що наші діти, наш інтелектуальний фонд у майбутньому мають були захищені від впливу російської пропаганди, щоб українські видавці мали державну підтримку. Врешті, це державницьке питання».


Бібліотечна сфера конче потребує зміни, адже нині, за словами депутата, бібліотеки у своїй більшості залишаються, так би мовити, «совковими», туди страшно зайти, в них мало фондів. Тож хочеться зробити так, щоб бібліотеки ставали місцем нетворкінгу, можливості соціалізації, спілкування.


У тому, що бібліотеки мають перетворитися на сучасні культурні простори, переконаний і заступник міністра культури Юрій Рибачук. Такі зміни надзвичайно потрібні в селах, малих містах, районних центрах.


«Не секрет, що в рамках децентралізації заклади культури часто підлягають ліквідації задля економії коштів. Особливо це характерно для сільської місцевості. Так, за минулий рік було закрито 272 бібліотеки, у багатьох випадках із порушеннями, без погодження з Мінкультом. Найбільше їх зафіксовано у Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Харківській областях. Протягом нинішнього року до Мінкульту надійшло 57 звернень від органів місцевого самоврядування щодо закриття і виключення з базової мережі бібліотек. Ми погодили 31 звернення», — повідомив заступник міністра. За його словами, минулого року було проведено інвентаризацію та оцінку наявних закладів культури в селах, селищах міського типу: «Ми налічили майже 16 тисяч бібліотек, з яких понад 6 тисяч потребують ремонту, а понад 500 — ризикують бути закритими. Бібліотечний фонд становить понад 200 млн примірників. Із них українською мовою — понад 47,5%. Бібліотечні фонди щороку оновлюються менше ніж на 2%, хоча міжнародний стандарт — 10%. Лише 31% публічних бібліотек мають комп’ютери, а доступ до інтернет-мережі — 22%». До того ж бібліотечний працівник — нині також не надто престижна професія. Тому проблема кадрів, фахових, молодих, готових до інновацій, є також доволі серйозною.


На думку голови Комітету з питань культури та духовності Миколи Княжицького, велика кількість бібліотек, яка є в нашій країні, і які жодним чином не пов’язані між собою, не завжди виправдана. «У європейських країнах бібліотечні сервіси є набагато кращими, а самих закладів на порядок менше. Ми ж навпаки намагаємося зберегти мережу, не розуміючи, у який спосіб має здійснюватися їх наповнення і яку роль вони мають відігравати в суспільстві», — сказав він. Тож, переконаний депутат, має бути державна стратегія розвитку: скільки бібліотек нам потрібно, як мають співпрацювати публічні та наукові бібліотеки, що робити з мережею бібліотек, на що вони мають перетворитися. І висловив готовність всіляко підтримувати запропоновані учасниками круглого столу пропозиції та ініціювати їх імплементацію у законодавство.

Довідково

Нетворкінг (англ. networking) — соціальна і професійна діяльність, спрямована на те, щоб за допомогою кола друзів і знайомих максимально швидко й ефективно вирішувати складні життєві завдання та бізнес-питання.