На пленарних засіданнях Рівненської облради зазвичай розглядають важливі для громади питання. Ряд їх включено у порядок денний сесії 1 грудня.


Однак задовго до дня її проведення на вустах депутатів та людей, причетних до обласної влади, найчастіше акцентували увагу на одному з них -звіті голови Рівненської облради Миколи Драганчука (висуванця «Батьківщини», безпартійного) про його роботу за рік перебування на цій посаді. Обговорювали не так, що вдалося йому зробити, як можливість негативної оцінки роботи діяльності Миколи Драганчука для подальшого усунення його з посади. І думка рядових жителів мало кого цікавила. Головне — зміцнити позиції пропрезидентської партії в регіоні, особливо напередодні майбутніх виборів, які не за горами.


До речі, БПП «Солідарність» і без того має велике представництво у владі на Рівненщині. Адже її партієць Олексій Муляренко очолює Рівненську ОДА, його заступник Віталій Ундір — депутат облради (фракція БПП «Солідарність). У самій обласній раді у БПП 17 депутатських мандатів, представники цієї політичної сили мають посаду першого заступника голови облради, очолюють три ключові постійні комісії (із десяти) — бюджетну, економічну та з питань місцевого самоврядування. Невеличка фракція партії конкретних справ має шість мандатів, а її представниця депутат Світлана Богатирчук-Кривко теж заступник голови Рівненської ОДА. Відтак можна припустити, що під час голосування по звіту БПП «Солідарність» може розраховувати ще на шість голосів. У сумі — 23 голоси.


У кулуарах, за інформацією деяких джерел, у тому числі місцевих радіоканалів та сайтів, нібито точилися розмови про так звані «торги» за депутатські голоси за відставку Миколи Драганчука між БПП «Солідарність» та радикалами, в яких десять мандатів. Останнім, за чутками, нібито могли перепасти посади заступника голови Рівненської ОДА (є вакансія) та заступника голови Рівнеоблради. А свободівці, які нині теж мають свого заступника голови облради і за якими обіцяють зберегти цю посаду, а також очолюють екологічну постійну комісію, мають вісім депутатських мандатів і від них значною мірою залежить, яку кнопку під час голосування вони натиснуть.


Тож не такими примарними є шанси у БПП «Солідарність», якщо не реформами і поліпшенням рівня життя людей, то хоча б у такий спосіб зміцнити свої позиції ще й у Рівненській облраді. Щоправда, потрібно при цьому витримати певну процедуру відставки, щоб потім не мати проблем з оскарженням рішення у судах.


Усі ці підкилимні та кулуарні розмови підігріли інтерес навіть у пересічних громадян, які мало цікавляться політикою, до перебігу сесії Рівненської облради 1 грудня, яка мала розпочатися об 11-й годині. Однак її початок затримали більш ніж на півгодини через проблеми з електропостачанням, через що не могли запустити систему для голосування. Згодом пояснили, що біля будівлі, де тривала сесія облради, будівельники вели роботи і пошкодили електрокабель: поломку оперативно ліквідували працівники «Рівнеобленерго». Пряма трансляція сесії облради, яка велась одним із місцевих каналів, теж кілька разів переривалась заставкою «трансляцію продовжимо через кілька хвилин».


Обговорення звіту голови Рівненської облради Миколи Драганчука проходило у формі «запитання — відповідь», демократично, без збурень. Однак за проект рішення по звіту голови Рівнеоблради з формулюванням «взяти звіт до уваги» голоси зареєстрованих (таких табло висвітлило на початку сесії 62) у залі депутатів розділилися так: «за» — 17, «проти» — 0, «утримались» — 7, «не голосували» — 38. Остання цифра свідчить про те, що кулуарні чутки про переділ влади в облраді не такі вже й примарні, хоча й сьогоднішнє рішення ні на що не впливає.


На сесії розглянули питання про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік. Директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, яка доповідала з цього питання порядку денного, розповіла, що Рівненщина за одинадцять місяців має перевиконання власних доходів більш як на 25 мільйонів гривень. Тож їх розподілено на захищені статті: на ПТУ, медзаклади, зокрема для Центру екстреної медичної допомоги; дофінансування утримання інтернатних закладів; для одноразових грошових винагород призерам чемпіонатів спортсменам-інвалідам та їх тренерам; на програму відшкодування відсотків по «теплих» кредитах (1,4 мільйона гривень); на гемодіаліз (мільйон) тощо. До бюджету розвитку спрямували понад 7 мільйонів гривень. До речі, Рівненщині дали 44,3 мільйона гривень дотації на зарплату працівникам бюджетної сфери, а також на оплату комунальних послуг, енергоносіїв закладів бюджетної сфери. Область одержала два транші (16 та 30 мільйонів гривень) медичної субвенції, яка піде додатково на зарплату медикам, а також на лікування хворих на ниркову недостатність (гемодіаліз).

Рівне.