Лісівники Львівщини, які прийшли під обласну раду з акцією протесту, викликаною ідеєю уряду просувати централізацію лісової галузі, були приємно вражені. Голова облради Олександр Ганущин вважає, що ідею створити своєрідний «ПАТ «Лісовий Нафтогаз» не реалізовуватимуть. А спробу передати в концесію ліси однозначно треба запхати у шухляду та міцно-міцно закрити.

Лісівники під стінами Львівської обласної ради.

Львівська обласна рада наполегливо працює над розв’язанням проблем лісової галузі. І не тільки показово-демонстративно, коли депутати саджають дерева. Кошти з обласного бюджету виділяються на лісовідведення, на збільшення рекреаційного потенціалу, на заповідання карпатських лісових територій. І ще, комунальні ліси «Галсільлісу» переходять на електронний облік.
Під час діалогу з лісівниками Олександр Ганущин висловився проти централізації лісової галузі, концесії лісових багатств і розкритикував Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства на період до 2022 року, запропоновану урядом. На його думку, йдеться про створення на національному рівні нового володаря всіх державних лісів. Ніхто ж навіть не дискутував, що криється за спробою ліквідувати всі лісогосподарські підприємства.
— Що викликало збурення працівників лісової галузі?
— Цей кулуарний документ був ухвалений без керівників нашої галузі, без обговорення з лісівничою спільнотою, — вважає Василь Максимець, голова Львівського обкому профспілки працівників лісового господарства. — До уваги не взяли жодної фахової пропозиції представників лісівничої науки. У нас відбулися профспілкові всеукраїнські збори у Києві, на яких було ухвалено рішення провести зустрічі в регіонах перед ОДА. Ми вдячні голові обласної ради Олександру Ганущину, який вийшов і вислухав нашу думку. Нам пообіцяли на першій сесії розглянути це питання і прийняти звернення до центральної влади.
— Йдеться не тільки про передачу лісів у концесію? — запитуємо Василя Максимця.
— Ми бачимо на прикладі сусідніх країн, що концесія мала негативні наслідки, і від неї відмовилися, бо наступний крок — це приватизація державних лісів. Стратегія, яку бачить уряд, це створити паралельний орган, який всім цим управлятиме. Якщо заборонять заготівлю й переробку деревини, нам залишиться лише охорона і захист лісу. А що робити, коли не буде фінансування? Спочатку Кабмін носився з ідеєю створення великого мегалісгоспу, а в Україні аж 330 держлісгоспів. Це ж буде неповоротка структура, якою неможливо керувати.
— Які наслідки матиме ця стратегія?
— Ми не проти реформ, але втілення нової стратегії вимагає фахового підходу. Треба залучити професіоналів, науковців. Спочатку слід сформулювати і схвалити державну лісову політику. У пропонованій стратегії — тільки загальні поняття. Нещодавно в Івано-Франківську відбулася серйозна розмова лісівників за участю Президента України Петра Порошенка, на якій виступив начальник управління лісового господарства Львівського області Анатолій Дейнека. Наш досвід ведення лісового господарств отримав схвальну оцінку.
На Львівщині ліси відіграють важливу економічну роль, зокрема, до державного бюджету щорічно сплачуємо майже 145 млн грн податків, єдиного соціального внеску — 62 млн грн. Діяльність державних лісогосподарських підприємств слугує суттєвим підґрунтям для зміцнення територіальних громад, адже до місцевого бюджету щороку надходить понад 65 млн грн. У разі ліквідації державних лісогосподарських підприємств постане питання проведення нового лісовпорядкування та затвердження нових лімітів заготівлі деревини для нової господарюючої структури. На два-три роки буде зупинено заготівлю деревини, що спричинить колапс лісозаготівельного та деревообробного виробництва в Україні та практично знищить малий та середній бізнес у лісовому секторі.

Богдан КУШНІР.
Фото надане автором.

Львівська область.