Справедливе занепокоєння викликає передача повноважень з управління лісами й ведення лісового господарства з місцевого на центральний рівень. А це суперечить децентралізаційним реформам.

Понад три тисячі працівників двох десятків держлісгоспів з усього Закарпаття провели акцію протесту на ужгородській площі Народній — перед адмінбудівлею обласної влади. Важливості заходу додало й те, що мітингувальники зібралися перед початком чергової сесії облради. Водночас у ОДА констатують: такого велелюддя в Ужгороді не спостерігалося з часів Помаранчевої революції.
Мітингувальники виступали з гаслами: «Ліси України — багатство українського народу», «Лісівники проти приватизації лісів», «Ліс — власність народу, а не олігархів»... Сюди приїхали лісоруби, трелювальники, фахівці-інженери, котрі з діда-прадіда господарюють у Карпатах і знають, як вирощувати й заготовляти доспілий ліс, та що з нього виробляти. Вони одноголосно виступають проти планів уряду. І закарпатці, як мало хто, мають право на свій голос. Адже територія області на три чверті вкрита горами й лісами. Якщо останні приватизують, то жоден з нових хазяїв по-господарському відчувати й берегти ліси не буде — у них на думці одне: вирвати побільше зиску.
До учасників акції з короткою промовою звернувся голова ОДА Геннадій Москаль: «Уряд знову кулуарно вирішив реформувати лісову галузь! Фактично це третя спроба віддати найбільше природне багатство України — Карпати — у приватні руки й перетворити нашу державу на сировинний придаток Європи. Перша спроба була здійснена минулого року, коли Кабмін лобіював скасування заборони на експорт кругляка в обмін на 600 мільйонів євро фінансової допомоги, а друга — улітку цього року, коли українські ліси мало не віддали в концесію закордонним компаніям. Обидві спроби не пройшли тільки завдяки спротиву суспільства. І тепер ми знову єдиним фронтом виступаємо категорично проти намагань віддати Карпати в приватні руки. Я хочу, щоб ви знали — Закарпатська облдержадміністрація разом із вами, ми спільно збережемо вітчизняні ліси для майбутніх поколінь!»
На засіданні сесії очільник облради Михайло Рівіс інформував про звернення громадськості краю, зокрема обкому профспілки працівників лісового господарства, Асоціації деревообробників та лісозаготівельників Закарпаття, голів Іршавської райради й РДА щодо недопущення реалізації Стратегії реформування лісового господарства, схваленої Кабміном 15 листопада нинішнього року. Перед депутатським корпусом виступив голова галузевого обкому профспілки Валерій Федурця, який наголосив, що реформування, схвалене урядом, відбувається без попереднього обговорення на місцях та без урахування пропозицій працівників лісового господарства.
Обласна рада підтримала вимоги лісівників та направила Президенту, Кабінету Міністрів та Верховній Раді відповідне звернення.
Керівник облради в розмові з журналістами наголосив: у випадку, якщо Кабмін не змінить своєї думки, обласна рада може піти на створення в лісовій галузі комунального підприємства, яке підпорядковуватиметься органу самоврядування області. А це, очевидно, означало б, що закарпатські ліси можуть управлятися регіональною владою. Наскільки такий крок може стати реальним — покаже час...

Василь НИТКА.

Закарпатська область.