Українським малим та середнім підприємствам (МСП) пропонується 15 відсотків кредитної ставки річних у гривні на придбання й модернізацію обладнання, придбання, будівництво або реконструкцію приміщень, а також на поповнення обігових коштів для розширення виробництва.

На знімку: під час підписання кредитної угоди між ПАТ «Укргазбанк» та Німецько-українським фондом (зліва направо): Лутц Хорн-Хааке, директор офісу KfW в Україні; перекладачка; Борис Філіпов, керівник відділу з розвитку приватного сектору Делегації Європейського Союзу в Україні; Євген Мецгер, заступник голови правління АБ «Укргазбанк»; Олег Стринжа, виконавчий директор НУФ; Валерій Майборода, в. о. керівника Німецько-українського фонду.

Фото надане прес-службою НУФ.

Програму фінансує уряд Німеччини через Німецький державний банк розвитку KfW та підтримує ініціатива Європейського Союзу EU4Business через надання коштів для компенсації валютних ризиків. У її межах українським малим та середнім підприємствам надаватимуть кредити на суму 300 мільйонів гривень протягом наступних 40 років через банки-резиденти в Україні. До програми вже приєдналися ProCredit Bank та KredoBank.
ПАТ «Укргазбанк» — це третя фінансова установа, яка офіційно долучилася до програми через підписання кредитної угоди з Німецько-українським фондом (НУФ) на суму 81 мільйон гривень. Керівництво банку переконане, що ініціатива НУФ — це нові інструменти для кредитування малого та середнього бізнесу, який отримує стимул та можливості для розвитку, що сприятиме зміцненню економіки країни та прискорить її перехід на європейські стандарти ринку. Цю думку поділяє Лутц Хорн-Хааке, директор Офісу KfW в Україні. Пріоритетними секторами для кредитування, за умовами угоди, є сільське господарство, переробна промисловість, готельний і ресторанний бізнес та проекти з енергоефективності.
«Підписання угоди з «Укргазбанком» завершує першу частину Програми з фінансування інвестиційних проектів МСП, що розпочалася цього року. Тепер наш пріоритет — зниження відсоткової ставки за кредитами для МСП по всій території України, як це вже зроблено в Києві», — наголосив виконавчий директор НУФ Олег Стринжа.
Нагадаємо, що наприкінці жовтня Київська міська державна адміністрація та Німецько-український фонд представили спільну Програму компенсації процентних ставок для кредитів малих і середніх підприємств 
м. Києва, якою передбачено зниження кредитної ставки для цієї групи столичних підприємств до 7,5 відсотка завдяки коштам із міського бюджету. Це найнижча в Україні ставка.

Лариса ГОНЧАРЕНКО.

ДОВІДКОВО

Німецько-український фонд заснований Німецьким державним банком розвитку KfW, Кабінетом Міністрів України та Національним банком України.
EU4Business — це ініціатива ЄС, яка надає підтримку приватному сектору в країнах Східного партнерства, зокрема й в Україні. Ціль — покращити бізнесовий клімат через професійні поради підприємцям та доступ малого і середнього бізнесу до фінансування. Допомога в рамках EU4Business надається разом з іншими організаціями. Ініціатива сприяє економічному зростанню та створенню робочих місць.