Делегація депутатів Верховної Ради України на запрошення голови македонського парламенту Талата Джафері 21—23 листопада відвідала з візитом Республіку Македонія. Ця зустріч обіцяє дати новий поштовх для розвитку політичного, ділового та культурного співробітництва між країнами.

Україно-македонські взаємовідносини почали розвиватися з 23 липня 1993 року, після визнання Україною державної незалежності Колишньої Югославської Республіки Македонія. У 2001 році було відкрито Посольство України в Республіці Македонія, того ж року підписано Угоду про вільну торгівлю.
Попри це країни не використовують сповна можливості співпраці. Про це, зокрема, наголошував під час візиту до українського парламенту у травні цього року посол Македонії в Україні Столе Змейкоскі. За останні півроку співпраця сторін значно посилилася. У Верховній Раді з березня розпочала роботу Депутатська група з міжпарламентських зв’язків із Македонією, яка взялася налагоджувати стосунки з цією країною. За вісім місяців роботи групи дружби з Македонією навколо неї вдалося об’єднати велику кількість зацікавлених осіб. Туризм, бізнес, медицина, культурні зв’язки, інноваційні технології, інвестиції — всі ці напрями цікаві для македонської та української сторін.
Візит 21—23 листопада народних депутатів до Скоп’є став першим на парламентському рівні з 2003 року. Представники групи дружби — депутати Андрій Шинькович (керівник), Михайло Кобцев та Роман Мацола — провели низку важливих зустрічей. Депутати зустрілися зі спікером македонського парламенту Талатом Джафері, віце-прем’єр-міністром з економічних питань Кочо Ангюшевим, заступником міністра закордонних справ Артою Точі, членами депутатської групи Собранія РМ з міжпарламентських зв’язків з Україною, членами Комісії Собранія РМ у закордонних справах, з економічних питань, з питань бюджету, керівником Управління державних надходжень РМ.
Зокрема, Талат Джафері наголосив, що цей візит став продовженням традиційно доброї співпраці між країнами і підтвердженням відмінних дружніх відносин. Він висловив вдячність, що Україна підтримує Республіку Македонія на шляху демократичного розвитку та прагнення вступу до євроатлантичних структур.
Парламентарії обговорили збільшення товарообігу між Україною і Македонією, відкриття прямого авіаційного сполучення, збільшення туристичного та ділового пасажиропотоку між країнами, обмінялися досвідом проведення реформ. «Вивчаючи македонську систему оподаткування та взагалі фінансів, ми побачили, що є прогресивні рішення, а є те, від чого ми в Україні вже відмовилися. Тому такі візити дають можливість обмінятися практичним досвідом», — розповів про результати зустрічі Михайло Кобцев.
Депутат Андрій Шинькович повідомив, що українська делегація обговорювала на всіх рівнях зустрічей три основні політичні питання. По-перше, це визнання македонським парламентом Голодомору геноцидом українського народу. «На таких сторінках історії сучасні покоління вчаться не повторювати помилок, протистояти насиллю одного народу над іншим, формують гуманістичний світогляд, — підкреслив народний обранець. — Другим питанням, що порушувалося нашою делегацією, стало запровадження безвізового режиму перетину кордонів України та Республіки Македонія громадянами обох країн. Ми маємо безвіз з ЄС, то з Македонією він, звичайно, має бути, якщо наші країни мають намір посилювати співпрацю. У цьому питанні мають попрацювати дипвідомства. Третє — це питання підтримки Македонією санкцій проти країни-агресора. Ідеться про будь-яку країну, яка посягає на чужу територію та надає військову допомогу сепаратизму».
Новопризначена посол України у Республіці Македонія Наталія Задорожнюк під час візиту наголошувала на тому, що обидві країни стали на шлях приєднання до ЄС та НАТО: «Цей візит є надважливим для обох країн, адже показав, що вони мають багато спільного. Це демократичні країни із сильними громадськими суспільствами, що поділяють спільні зовнішньополітичні пріоритети. Ми взаємно підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет, тісно співпрацюємо у провідних міжнародних організаціях — ООН, Раді Європи, ОБСЄ». Учасники зустрічей підкреслили, що євроінтеграція є для їхньої країни найкращим способом гарантувати безпеку, захист прав людини, поліпшення соціального та економічного статусу, збільшення інвестицій.
Українські депутати також обговорили анексію Криму та закликали Македонію приєднатися до підписання міжнародних документів, які засуджують агресію проти України. Своєю чергою керівник македонської групи дружби Йован Мітрескі зазначив, що країни підтримують одна одну в рамках різних міжнародних організацій, зокрема в Парламентській асамблеї ОБСЄ та     ПАРЄ. Водночас, незважаючи на хорошу правову основу, економічне співробітництво між країнами в останні роки знизилося.
«Перший візит нашої групи залишив багато вражень. Ми побачили налаштованість у депутатів Собранія, і урядовців, і представників бізнесу, на взаємовигідну співпрацю з Україною. Наступним мають стати конкретні кроки, працюватимемо над цим і результат буде», — розповів депутат Роман Мацола.
Візит парламентаріїв до столиці Македонії збігся із четвертою річницею Революції Гідності. З нагоди Дня Гідності та Свободи 21 листопада у Скоп’є провели урочисті збори посольства України. На заході були присутні також члени української громади імені Лесі Українки, представники українського бізнесу.
Депутати Верховної Ради під час цієї зустрічі домовилися про різні напрями співробітництва, передусім це стосується освітніх та культурно-гуманітарних проектів, допомоги в навчанні, стажуванні, обміну студентськими делегаціями. А в 2018 році планують організувати в Македонії показ фільмів українських режисерів.
Народні депутати разом із послом Наталією Задорожнюк також вшанували пам’ять українського поета Тараса Шевченка та поклали квіти до його пам’ятника в центрі Скоп’є. Погруддя видатному українському діячу встановили у 2009 році прямо навпроти національного парламенту республіки.
«Посольства наших держав ведуть активну роботу. Ми вдячні панові Змейкоскі та пані Задорожнюк за їхню позицію. Вони допомогли об’єднатися навколо групи і навколо поїздки не лише політикам, а й представникам громад, бізнесу. Попереду багато планів та ідей, які можна втілити», — розповів Андрій Шинькович.
Коментар Посла Республіки Македонія в Україні Столе Змейкоскі для газети «Голос України»:
— Ми особливо задоволені й для нас велика честь, що Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія, очолювана Андрієм Шиньковичем, здійснила візит до нашої країни. Для Македонії дуже важливий розвиток співробітництва з Україною, і цьому ми надаємо велике значення.
Наші дружні країни мають найвищий рівень співпраці та взаємної поваги. На цей час відбулося кілька візитів на найвищому політичному рівні, в тому числі візити президентів, прем’єр-міністрів та міністрів, а ваш візит відновлює і розвиває міжпарламентське співробітництво. Обидві країни мають спільні інтереси в зовнішній політиці з твердою рішучістю стати частиною ЄС та НАТО. Македонія, як кандидат в ЄС і НАТО, здійснила і виконала значну частину реформ і умов для вступу до НАТО та ЄС, особливо важливим є план реформ 3—6—9, який проводить новий уряд з метою прискорення цих процесів.
Між двома країнами існує сильна правова база, підписано понад 40 угод, що регулюють взаємні відносини, серед яких найбільш важливими є Угода про вільну торгівлю, Угода про сприяння та взаємний захист інвестицій і Угода про уникнення подвійного оподаткування. Зокрема, ці угоди є правовою основою для розвитку економічних відносин, які мають першорядне значення для всіх нас.
Реформи, здійснені Республікою Македонія, мають великий ефект у поліпшенні умов ведення бізнесу. Цього року, згідно з Доповіддю про ведення бізнесу Світового банку, Македонія посіла 12-те місце у світі та 5-те — в Європі в рейтингу щодо умов ведення бізнесу, а також 2-ге — для початку бізнесу. Це великий успіх і підтвердження успішних реформ та стабільності країни.
Македонія — маленька країна, але вона має відмінне місце розташування, через її територію проходять основні коридори 8 (СЗ) (схід—захід) та 10 (ПП) (південь—північ), встановлено режим вільної торгівлі з усіма європейськими країнами, в тому числі з Туреччиною та Україною, що дає змогу доступу до ринків 650 мільйонам споживачів.
Упевнений, що цей візит відкриє нові сторінки в розвитку відносин між двома країнами, включаючи політичні, економічні, культурні, туристичні та багато інших.

Ольга ЖУРАВЛЬОВА.
Фото Євгена ЛОЗІНСЬКОГО.