Погоджувальна рада


Розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік у другому читанні стане головною подією нинішнього пленарного тижня у Верховній Раді. Пленарне засідання у вівторок пропонується розпочати з розгляду ратифікації міжнародних угод, зокрема, зі Світовим банком. Потім парламент розгляне блок питань у сфері національної безпеки і оборони та з питань ПЕК. 

 

Андрій Тетерук, Ірина Геращенко, Артур Герасимов.

 

Ірина Луценко, Юрій Бойко, Віктор Галасюк, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

У середу — блок питань молоді та спорту, запобігання насильству у сім’ї. У четвер, 7 грудня, народні депутати розпочнуть розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік у другому читанні.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання, що цьогоріч парламент ухвалить проект державного кошторису вчасно, а не в останній день напередодні Нового року «під ялинку». Він закликав народних депутатів до повноцінного обговорення та дискусії щодо ухвалення бюджету. «Ми будемо йти за повною процедурою і розглядатимемо кожну поправку», — сказав А. Парубій.


Перед цим парламент має ухвалити низку законопроектів про внесення змін до Податкового та Митного кодексів. Окрім того, на розгляд парламенту нинішнього пленарного тижня буде винесено блок питань транспорту. Додатково передбачається включити до порядку денного інші законопроекти, зокрема, про дипломатичну службу.


Зупинити конфлікт між правоохоронними органами


Парламент має терміново заслухати керівників силових відомств, заявив голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. Він запропонував заслухати у Верховній Раді керівників Генеральної прокуратури, Служби безпеки України, НАБУ та САП для припинення конфлікту між правоохоронними відомствами, який набирає обертів.


«Ми вважаємо неприпустимими конфлікти, сварки та ворожнечу між правоохоронними органами, — сказав А. Герасимов. — Наголошую, усі без винятку правоохоронні органи повинні дбати, перш за все, про боротьбу зі злочинністю та корупцією, які роз’їдають наше суспільство, а не за допомогою публічних заяв займатися самопіаром і обвинуваченнями на адресу інших правоохоронних структур».


Голова фракції БПП наголосив, що Державний бюджет 2018 року має стати найбільшим в історії держави. «Ми плануємо посилювати фінансову незалежність громад — майже половина коштів у зведеному бюджеті становлять місцеві бюджети», — сказав А. Герасимов.


Росію треба визнати агресором


Фракція «Народний фронт» вимагає якнайшвидшого ухвалення закону № 7163 про відновлення територіальної цілісності (так званий закон про реінтеграцію Донбасу) та ухвалення Державного бюджету-2018 у другому читанні, заявив перший заступник голови фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук. Він нагадав, що 17 листопада Комітет з питань оборони і нацбезпеки рекомендував ухвалити цей законопроект в другому читанні, врахувавши понад 240 правок із 670.


«Росію треба визнати агресором, закріпити за Кримом і Донбасом статус тимчасово окупованих територій. Росія повинна понести повну відповідальність за свої злочини на українських територіях. Така позиція України цілком обґрунтована міжнародним правом», — підкреслив А. Тетерук. Він також наголосив на потребі зберегти у Держбюджеті-2018 року ключові програми соціального захисту, зокрема, програми житлових субсидій та «теплих кредитів», збільшення фінансування оборонного сектору.


Ще не прийнято бюджет і депутати навіть не бачили його остаточного варіанта, а вже на центральних телеканалах рекламується цей документ, заявив лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Парламентарій висловив стурбованість з приводу того, що у проекті бюджету забрано дотації для місцевих бюджетів, відшкодування пільг та субсидій на оплату ЖКГ, натомість суттєво збільшено фінансування силових структур, зокрема прокуратури.


Чи буде продовжено мораторій на продаж землі?


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала продовжити мораторій на продаж сільськогосподарської землі як мінімум на п’ять років. Також Ю. Тимошенко вимагала від А. Парубія поставити на голосування погоджувальної ради питання чи розглядати нинішнього тижня законопроекти про продовження мораторію. Зрештою, після словесних перепалок депутати домовилися розглянути законопроекти про мораторій у четвер після їх розгляду у профільному комітеті.


Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко підтримав продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Водночас він заявив, що фракція не голосуватиме за урядовий варіант Держбюджету-2018, оскільки він скорочує соціальний захист, натомість збільшує фінансування силових структур.


Віктор Галасюк зазначив, що фракція Радикальної партії Олега Ляшка підтримує продовження мораторію на продаж сільгоспземлі, а також застеріг від надмірного зростання зовнішнього державного боргу України та нових запозичень. Крім того, радикали наполягають на ухваленні законопроекту № 5495 про запобігання контрабанди лісу-кругляка та закликають передбачити у Держбюджеті-2018 підвищення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень, зростання зарплат лікарям та педагогам до 10—15 тисяч гривень.


Віктор Бондар (ДГ «Відродження») заявив, що проект Держбюджету-2018 — це повністю виконання вимог МВФ та що у законопроекті немає розвитку економіки, підтримки промисловості, створення робочих місць, залучення інвестицій.


«Доки Кабмін звітує про залучення інвестицій та створення робочих місць, немає кому працювати на уже створених підприємствах», — сказав голова ДГ «Воля народу» Ярослав Москаленко. Він розповів, що відвідав низку підприємств на Київщині та Вінниччині й побачив, що на підприємствах, де зарплата на рівні 8 тисяч гривень, спостерігається майже 20-відсотковий дефіцит робітників. Через низьку зарплату також зростає кількість українців, які виїжджають працювати за кордон.


Натомість Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів наголосив, що проект Держбюджету-2018 — це документ, який передбачає зростання ключових галузей економіки. Зокрема, виділено значні кошти на будівництво нових доріг та мостів, розвиток енергоефективності (120 тисяч родин зможуть отримати кредити на утеплення домівок), на розвиток аграрного виробництва, тваринництва, розвиток регіонів, освіти, науки.