Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Наша фракція підтримуватиме державний бюджет на 2018 рік. У нас є певні зауваження, та в цілому наші пропозиції врахували. Найперше — це збереження програм субсидій та енергоефективності. Для «Народного фронту» важливо, що в проекті держбюджету збережені показники фінансування війська та оборонної промисловості. Закликаємо фракції не затягувати розгляд законопроекту № 7163 про відновлення територіальної цілісності нашої держави.

Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Головним завданням парламенту цього тижня є своєчасне ухвалення бюджету на 2018 рік. А також блоку бюджетних законів. У ньому ми продовжимо фінансову незалежність громад, бо майже половина коштів становлять місцеві бюджети. Хочу нагадати, що завдяки зусиллям фракції «Блок Петра Порошенка» буде продовжено експеримент з ремонту доріг — наступного року для цього передбачено понад 45 мільярдів гривень... Закликаю всіх депутатів проголосувати за запрошення очільників ГПУ, СБУ, НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до парламенту.

Сергій ЛАБАЗЮК, група «Воля народу»:
— І в депутатській групі «Воля народу», і в профільному комітеті ми переконані: Україна не готова до зняття мораторію на продаж землі. Його потрібно продовжувати. Саме для цього і внесено законопроект № 7350. Експерти галузі одностайні: для відкриття ринку землі необхідно завершити інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення, провести загальнонаціональну нормативно-грошову оцінку та вдосконалити процедуру реєстрації земель. І головне — створити рівні умови на ринку, щоб власник землі справді почувався власником.

Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Цей рік запам’ятається людям геноцидними реформами. Медична — закриття лікарень, скорочення лікарів, введення платної медицини. Освітня — закриття шкіл, скорочення навчальної програми, перетворення українців на низькокваліфіковану робочу силу. Пенсійна — обдурили літніх людей, кинувши їм невеличкі суми, а мільйони українців без пенсії в майбутньому через фактичне підвищення пенсійного віку. Нині влада пропонує бюджет поліцейської держави, який зробить людей ще більшими жебраками. Ми не будемо голосувати за такий підхід.

Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Українців хвилює як вижити, де знайти роботу, як прогодувати сім’ю? Саме на ці питання, а не на будь-які другорядні, ми намагаємося знайти відповідь. Влада нарешті усвідомила: єдина можливість вирвати країну з бідності — це піднімати доходи громадян і торгувати українською продукцією. Але 4100 — це мало. Наша вимога — п’ять тисяч гривень мінімальна зарплата, а мінімальна трудова пенсія — три тисячі гривень на місяць. І в парламенті, і поза його межами є багато людей, які хочуть, щоб країна залишалася бідною сировинною колонією. Наша команда стоїть на сторожі національних інтересів.

Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— У 2014 році країна пішла на зниження податкового тиску. Економіка відповіла на цей крок зростанням. Але цей успіх осідлала олігархічна кліка і перерозподілила його результати на користь сировинної мафії. Донині не впроваджено податок на виведення капіталу, не працює трансферне ціноутворення тощо. Людям залишилися мізерні пенсії та псевдореформи, недофінансовані медицина та освіта, обіцянки. Тиранія наступає, але українське суспільство ніколи їй не піддавалося. Спостерігаючи це все, я не можу сидіти в залі. Просто зараз піду і стану поруч із Міхо Саакашвілі. Приєднуйтеся!

Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Першого січня спливає термін мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Відкривається широка дорога для того, щоб позбавити націю 42 мільйонів гектарів, які становлять 72 відсотки нашої території. Продажні експерти розповідають нібито продати землю — це велике щастя. Це обман. Наполягаємо на невідкладному розгляді на комітеті нашого законопроекту про продовження мораторію на п’ять років. Якщо цей документ не прийняти, в країні почнеться велика громадянська війна аграрної мафії проти фермерства.

Віктор БОНДАР, група «Відродження»:
— Із проекту бюджету, запропонованого на наступний рік, випала промисловість, підтримка вітчизняного виробництва й створення нових робочих місць. Бюджет зорієнтовано на підвищення фінансового забезпечення правоохоронців і вирішує лише деякі соціальні проблеми. Вимагаємо, щоб уряд затвердив програми підтримки вітчизняних виробництв, підвищення мінімального прожиткового мінімуму хоча б удвічі. Пропонуємо здешевити кредити для фермерів, промисловості, запровадження нових аграрних програм тощо.