У Верховній Раді з нагоди Дня місцевого самоврядування, який відзначається сьомого грудня, відбулось урочисте засідання Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. Участь у ньому взяли заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд та представники асоціацій місцевих органів влади.
Під час засідання було обговорено хід реформи, актуальні питання її нормативного, фінансового, організаційного забезпечення та проблеми, що постали на шляху впровадження змін.
Як зауважила заступник глави парламенту, кожен день роботи законодавчого органу має відбуватися під знаком місцевого самоврядування. «Адже без нього ми ніколи не матимемо свободи. Місцеве самоврядування — це одна із запорук свободи і демократії. Думаю, що це дуже добре відчули всі громади, коли було започатковано бюджетну децентралізацію. Тоді люди зрозуміли: настав нарешті той момент, коли не потрібно стояти у черзі до центральної влади, чекаючи поки тобі щось капне для життя. А можна, маючи свої ресурси, розпоряджатися ними на благо своєї громади. Завдяки цьому ми бачимо успішні громади по всьому світу», — наголосила О. Сироїд, водночас зауваживши, що, крім ресурсів для місцевого самоврядування, важливо розуміння повноважень і відповідальності.
На думку політика, на часі ухвалення нового закону про місцеве самоврядування, «який би закріпив повноваження, принаймні, для нинішніх обставин і для того, щоб кожного разу перед ухваленням бюджету не було наступу на місцеві кошториси, коли забирають ресурси».
Важливими О. Сироїд назвала і зміни до Конституції. Однак не вже запропоновані. «А ті, які справді зроблять місцеве самоврядування спроможним. Лише місцеве самоврядування може стати правдивою рівновагою для уряду. Якщо ми не зробимо сильним місцеве самоврядування, ми кожні чотири-п’ять років будемо скочуватися до тиранії. Тому єдиною правдивою рівновагою є сильне, ресурсне, спроможне місцеве самоврядування. А це означає і зміну адміністративно-територіального устрою, і зміну природи повноважень громад, і скорочення повноваження державних органів стосовно органів місцевого самоврядування», — переконана заступник Голови Верховної Ради.

Вл. інф.