Питання соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та їх інтеграцію в громади обговорювали під час круглого столу з проблемних аспектів забезпечення виконання Україною норм міжнародного гуманітарного права. У заході взяли участь народні депутати, представники Уповноваженого з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, міжнародних та українських неурядових організацій, глава Моніторингової місії Управління Верховного Комісара ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, заступник Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Ноель Калхун.

Ноель Калхун — заступник Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні, Валерія Вершиніна — старший менеджер програми «Радник» з питань внутрішньо переміщених осіб, Людмила Денісова — голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.

Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова представила законопроект щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян.
За її словами, документом пропонується розробити та запровадити механізм виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам через рахунки та мережу Ощадбанку з можливістю отримати готівку через будь-які банки на підконтрольній Україні території. Ощадбанку рекомендовано невідкладно збільшити кількість пересувних мобільних підрозділів для щоденного обслуговування мешканців населених пунктів Донецької та Луганської областей.
На думку Людмили Денісової, особливу увагу слід приділити інвалідам першої групи та маломобільним особам, які потребують сторонньої допомоги.
Вона також зауважила, що більшість наданих комітетом рекомендацій, спрямованих на вирішення болючих питань внутрішньо переміщених осіб, державні органи не виконали. Це можна пояснити лише байдужістю та безвідповідальним ставленням до проблем переселенців. Тому комітет планує звернутися до Прем’єр-міністра з проханням забезпечити виконання центральними органами відповідних рекомендацій.
Народний депутат Мустафа Найєм розповів про основні положення законопроекту щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних громадян всередині країни. Він наголосив: відповідно до документа виборчі права мають бути поновлені для всіх без винятку переселенців на будь-яких перегонах, де вони мають право голосу.
Заступник Представника Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Україні Ноель Калхун зазначила: за оцінками ООН, дедалі більше людей стають біднішими.
Вона повідомила про результати проведених у зоні опитувань згідно з якими 26 відсотків респондентів відповіли, що не мають їжі. «Багато українських громадян повинні отримувати пенсії довічно, особливо особи, котрі проживають на окупованих територіях, але вони ці виплати не отримують. Тому не можуть купити їжу та ліки. Вони думають, що держава від них відмовилася через місце їх проживання. Тому дуже важливо повернути їхню довіру», — наголосила Ноель Калхун.

Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua