Народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради Дмитро Лубінець (фракція Блоку Петра Порошенка) презентував «Концепцію законодавчого процесу «від початку до кінця», яка передбачає зміну підходу до реєстрації законопроектів у парламенті.

За словами Д. Лубінця, впродовж четвертої та п’ятої сесій Верховної Ради нинішнього, восьмого, скликання зареєстровано 1506 законопроектів, з яких парламент ухвалив лише 187, що становить 12 відсотків. 1224 законопроекти було зареєстровано народними депутатами, решта — Президентом та Кабінетом Міністрів. Із 30 президентських законопроектів прийнято 29, тобто з усіх суб’єктів законодавчої ініціативи Президент — на першій сходинці за результативністю. Із 252 урядових ініціатив ухвалено 63 (25 відсотків). Із 1224 депутатських законопроектів ухвалено тільки 225 (8). За все нинішнє скликання чинними законами стали лише 6 відсотків усіх законодавчих ініціатив. Тоді як у більшості європейських розвинутих країн уряд ініціює 60—90 відсотків законопроектів.
«Це відбувається насамперед тому, що народні депутати не обмежені в законодавчих ініціативах і реєструють будь-які законопроекти, — зауважив Дмитро Лубінець. — Є навіть законопроекти, щоб засідання парламенту розпочиналися з молитви». На думку депутата, варто зупинити «депутатський спам» — він пропонує обмежити законодавчу ініціативу тим, щоб законопроекти могли вносити депутати в кількості не менш як найменша фракція у Верховній Раді. «Цей запобіжник призведе до того, що кількість законопроектів знизиться, а отже, ефективність і якість Верховної Ради автоматично збільшиться», — вважає парламентарій.
Народний депутат Дмитро Лубінець повідомив, що ініціюватиме звернення до Конституційного Суду з проханням розтлумачити, чи може один народний депутат реєструвати в парламенті законопроект, чи для реєстрації законодавчої ініціативи потрібна група депутатів. За його словами, якщо КС надасть висновок, що законодавчі ініціативи повинні реєструватися за підписом групи народних депутатів у кількості не менш як найменша депутатська фракція в парламенті, то буде ініційовано відповідні зміни до законів про статус народного депутата України та про Регламент Верховної Ради.

Анна ШЕВЧЕНКО.

 

ФАКТ

У Верховній Раді восьмого скликання за три роки її роботи зареєстровано 11 тисяч законопроектів. Для порівняння: у шостому скликанні, в якому парламент пропрацював усі п’ять років, було зареєстровано 7,5 тисячі законопроектів.