У суботу, 9 грудня, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій візьме участь у конференції «Карпати: фінансові інструменти підтримки місцевого розвитку та територіального співробітництва», яка триває у Сколівському районі на Львівщині.

— Це один із небага-тьох заходів, де зберуться представники органів місцевого самоврядування з чотирьох гірських областей — Чернівецької, Івано-Франківської, Закарпатської та Львівської, — щоб обговорити актуальні питання розвитку територій, — розповідає голова Сколівської районної ради Микола Романишин (на знімку). — Ми підіб’ємо підсумки роботи в рамках асоціації «Єврорегіон—Карпати—Україна» та поговоримо про проблеми фінансування гірських районів. Львівська обласна рада ухвалила стратегію, яка може лягти в основу закону про розвиток гірських територій України.

— Кожен регіон шукає свого коника, який допоможе здійснити економічний прорив. Яким шляхом іде Сколівський район?
— Для нас дуже важливо — це розвиток інфраструктури, насамперед доріг. Уже завершуємо відрізок Верхньосиньовидне—Східниця. Чекає реконструкції дорога Київ—Чоп на території нашого району. Залишилося продовжити відрізок від Волосянки до Хащованя. Мова йде про дуже серйозний напрям розвитку територій і туристичної галузі.
Що за собою тягне розвиток дорожньої інфраструктури? Це дає можливість жителям району вкладати кошти в розвиток зеленого туризму. Наступний крок — розширення туристичних маршрутів, будівництво велодоріжок. Уже не кажу про лісові дороги, які теж будуть використовуватися для подорожей.
Стратегічний напрям Сколівського району найближчами роками — це розвиток туризму і рекреації. Наш район найменший за кількістю населення, трохи більш як 40 тисяч осіб, але найбільший за територією, дві третини якої вкрито лісами. Тому ще добре розвивається лісова галузь.
— Часто нарікають, що законодавство стримує розвиток. Що вам заважає?
— Підприємцям, які розвивають дрібний бізнес — а таких у нас більшість, — ніщо не повинно перешкоджати. Вони мають сплачувати податки, які підуть на розвиток району: треба утримувати школи, дитсадки, лікарні. Нині, якщо є виробництво, сплачують податки з доходів фізичних осіб, за землю — так формується бюджет. У гірському краї складніша ситуація.
У Львівській області ухвалено стратегію розвитку гірських районів. Ми сподіваємося, що отримаємо підтримку саме в плані розвитку малого і середнього бізнесу на гірських територіях, які складніше освоювати і вкладати гроші. А потім отримуватимемо дивіденди у вигляді податків.
Ми маємо стартові можливості гірші, ніж промислові райони. Нам потрібно сприяння в оподаткуванні.
Ухвалена стратегія — це перший крок до справедливого підходу до гірських територій. У Карпатах десятки років не вкладали кошти в інфраструктуру. Йдеться про Сколівський, Старосамбірський, Турківський і частково Самбірський та Дрогобицький гірські райони Львівщини.
— Які ще очікуєте зміни?
— Насамперед нова стратегія нам гарантує певний відсоток співфінансування на рівні обласної ради. Нас запевнили, що під час поділу бюджету гірські райони не будуть обділені, як часто траплялося досі. Ми отримали кращі можливості, щоб розвивати район не тільки своїми зусиллями, а й із допомогою обласної ради.

Богдан КУШНІР.
Фото надано автором.

Львівська область.

 

ДОВІДКОВО

Микола Романишин народився в 1962 році в селі Крушельниця Сколівського району. Закінчив географічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка та Академію державного управління. Магістр державного управління.