Робоча група з напрацювання законопроекту про протимінну діяльність в Україні має перейняти найкращий досвід Республіки Хорватія в цій сфері. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко під час засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа» з вироблення стратегії мирного врегулювання ситуації на сході.
Чергове засідання «Мінської платформи» відбулось за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Хорватія в Україні Томіслава Відошовича, представників Хорватського центру з протимінної діяльності (далі — CROMAC) та заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки.
Ірина Геращенко зауважила, що питання протимінної діяльності та гуманітарного розмінування для нас є надзвичайно важливим. Його систематично порушують на засіданнях гуманітарної підгрупи тристоронньої контактної групи в Мінську. Перший заступник глави парламенту сказала: «Визволені території Донбасу практично всіяні мінами та вибухонебезпечними предметами». Відповідні служби проводять роботи з розмінування, аби забезпечити безпечні умови для громадян України, зазначила вона.
Політик акцентувала на тому, що поточна напружена безпекова ситуація на сході потребує запровадження нового механізму в сфері протимінної діяльності та гуманітарного розмінування. При Комітеті з питань національної безпеки і оборони під головуванням народного депутата Андрія Тетерука працюють над новим законопроектом у цій сфері, нагадала вона і ви-
словила сподівання, що досвід Республіки Хорватія стане надзвичайно корисним на цьому етапі.
Під час зустрічі перший за-
ступник глави законодавчого органу влади подякувала Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Хорватія Томіславу Відошовичу за підтримку України. Вона пригадала нещодавній спільний візит до Авдіївки, під час якого депутати Європарламенту та представники дипломатичних відомств країн ЄС ознайомилися з напруженою ситуацією на Донбасі.
Своєю чергою Томіслав Відошович зауважив, що протимінна діяльність та гуманітарне розмінування залишаються однією з головних сфер співпраці України та Хорватії. «Хорватія почала розмінування в 1991 році. Відтоді ми напрацювали суттєвий досвід у цій сфері та готові поділитися ним з Україною, яка потребує вирішення цього питання», — зауважив Т. Відошович. Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії поінформував, що делегація Республіки Хорватія в складі представників Хорватського центру з протимінної діяльності перебуватиме в Харкові задля обговорення співпраці з відповідними структурами у сфері розмінування.
Під час засідання «Мінської платформи» народні депутати ознайомилися з особливостями та системою протимінної діяльності в Республіці Хорватія і законодавчими нормами побудови такої системи. Інформацію надали представники CROMAC Томіслав Бан, Анте Барклячич та Санья Вакула.
Заступник директора CROMAC, начальник сектора оперативного планування та програмування Томіслав Бан повідомив, що в 1996 році в Хорватії 13 тисяч квадратних кілометрів, або 22 відсотки всієї країни, були заміновані. Сьогодні, за його словами, залишилось тільки 413 кілометрів території, яка потребує розмінування. Представники CROMAC поінформували про систему співпраці державних органів Хорватії у сфері розмінування. Так, Сабор Хорватії (парламент) співпрацює з місцевим міністерством оборони та міністерством внутрішніх справ. Відповідний урядовий офіс із розмінування співпрацює з Хорватським центром з розмінування (CROMAC), який залучає приватні компанії для здійснення заходів з гуманітарного розмінування. За словами Т. Бана, у 1998 році створено CROMAC — і лише у 2005 році було ухвалено перший закон про гуманітарне розмінування. Пізніше, у 2015 році, Хорватія ухвалила новий закон у цій сфері.
Томіслав Бан зауважив, що станом на 2017 рік у Хорватії від вибуху мін постраждали 595 осіб, з яких 203 особи померли. Серед загиблих — 130 піротехніків, з яких 38 загинули. Водночас представники CROMAC зауважили, що Хорватія на законодавчому рівні запровадила особливості пенсійного забезпечення працюючих на розмінуванні. Так, гарантується право виходу на пенсію з особливими умовами уповноважених співробітників після восьми років, проведених на роботах з розмінування, та 25 років загального пенсійного стажу.
Заслухавши інформацію представників CROMAC, Ірина Геращенко запропонувала активізувати співпрацю представників Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони з CROMAC задля на-
працювання ефективного документа в цій сфері.
У засіданні «Мінської платформи» також узяли участь народні депутати України: Ольга Бєлькова, Остап Єднак, Дмитро Лубінець, Олена Масоріна, Сергій Мельничук, Андрій Тетерук, Юрій Павленко, Борис Тарасюк, Рефат Чубаров, Нестор Шуфрич, Оксана Юринець та інші.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.