Фахівці вважають, що ринку первинного житла в Луганській області практично немає. Коли багато товару, в покупця є можливість вибирати, а в Луганську цей товар відсутній. За обсягами будівництва житла область тривалий час пасла задніх у списку регіонів країни й тільки в останні роки зафіксувала підвищення темпів введення житла в експлуатацію. Особливо показовим у цьому плані виявився 2013 рік, хоча керівники регіону змушені визнати, що розвиток будівельної індустрії Луганщини усе ще не набрав необхідних обертів.

Сьогодні в обласному центрі здійснюють одразу кілька цікавих проектів. Одна з будівельних компаній, яка їх реалізує, — ТОВ «Нові технології». Це вона побудувала першу в Луганську висотку з 25 поверхів і планує розвивати такий досвід. Директор компанії Ростислав Піхельсон (на знімку) не приховує, що братися за такий проект було величезним ризиком.

— По-перше, у нас не було своєї історії, щоб люди одразу нам повірили, принесли гроші й чекали, коли побудують їхні квартири, — розповідає він. — По-друге, з екранів телевізорів постійно оприлюднювали факти обману громадян, котрі довірили свої гроші будівельним організаціям, і звучали попередження: не купуйте квартири в недобудованому житлі. Згадаєте історію з «Еліта-Центром». А, по-третє, у нас немає таких обігових коштів, щоб самостійно звести будинок до рівня продажу. 25-поверхівка обійшлася нашій компанії в 120 мільйонів гривень, причому луганчани стали купувати квартири, коли ми вже вклали приблизно 60—70 відсотків необхідних коштів. Тож нам було нелегко. Недостатнє фінансування зупиняло будівництво, однак ми знайшли можливість довести його до завершення.

Луганчани дуже потребують житла, і водночас купувати його на етапі будмістечка або взагалі паркану, як у Києві, в нас ніхто не буде.

А ми готові створювати висотні будинки, у нас є для цього необхідна техніка — частково своя, частково орендована. Проблеми в іншому — в платоспроможності населення. Сьогодні, звісно, будувати цікавіше, ніж тоді, коли ми тільки створювали «Нові технології». Існують привабливі проекти, будівельні матеріали. Я згадую, яким дефіцитом раніше були, скажімо, ванни або якісні віконні рами, натомість були кошти на будівництво. А тепер навпаки. Головний дефіцит сьогодні — фінансування. Це проблема і населення, і будівельників.

Поліпшити ситуацію здатна стабільна робота промислових підприємств і стабільна зарплата людей, частину якої вони можуть вкладати в житло.

— Президентські програми іпотечного кредитування житла — це реальна можливість для молодих родин придбати власну квартиру за доступною ціною, — вважає заступник голови Луганської облдержадміністрації Сергій Міхєєв.

Якщо в нашій країні все буде добре, то кредити на п’ятнадцять років під три відсотки (а це вже європейські умови) цілком прийнятні. Скажімо, заробітку в розмірі 4 тисяч гривень достатньо, щоби взяти такий кредит. А, згідно зі статистикою, середня заробітна плата на підприємствах області за рік зросла на 9 відсотків і становить 3345 гривень. Це третій показник в Україні — після Києва й Донецької області.

За інформацією Ростислава Піхельсона, квартири купують переважно люди 35-річного віку, зарплата яких дозволяє брати банківський кредит. Із розрахунку на покупців, які скористаються банківськими позиками, висотка й будувалася. Будинок монолітно-каркасний, стіни заповнені утеплювачем. Як показало дослідження регіонального ринку, це найбільш ефективна технологія будівництва для Луганська, яка дозволяє утримувати середній рівень вартості квадратного метра житла. Найзатребуваніші — двокімнатні й однокімнатні квартири площею від 40 до 60 квадратних метрів, найдешевша з яких коштує 280 тисяч гривень. В окремих випадках одна людина викуповувала одразу кілька квартир, але основна маса луганчан такого дозволити собі не може. Із 220 квартир висотки, які вже мають господаря, 90 — куплені за кредитні кошти.

— Враховуючи можливості нашого населення, ми вирішили зменшити розміри квартир і за рахунок цього збільшити їх кількість. Реалізувати таку житлоплощу нам допомогли соціальні ініціативи Президента зі здешевлення вартості кредитів у разі купівлі житла. В принципі, в нас уже викупили майже всі квартири, — розповідає директор компанії. — Маю відзначити, що чимало банків відгукуються на наші пропозиції, і зараз ми готуємо спільні програми. Сподіваюся, що, коли люди в нас повірять, вони вкладатимуть гроші в будівництво житла на етапі більш ранньому. Продовжимо будувати висотки. Чому? Людей, які прагнуть купити квартиру, цікавить центр міста, а це дорого. Ми враховуємо, що купівельна спроможність луганчан невисока, тому, щоб проект був фінансово успішним, пропонуємо збільшувати кількість поверхів.

«Нові технології» беруться за будь-які проекти — будівництво, ремонти, реконструкції. Про будинки, які звела або відреставрувала компанія, кажуть, що вони відрізняються високою якістю і різноманітними архітектурними вирішеннями. Це правда. Всі помітні об’єкти в Луганську й області — онкологічний диспансер, філармонія, банки, ресторани, храми — будували й реставрували «Нові технології». Їхні фахівці намагаються створити не просто сучасний формат офісу або житла, а й ретельно продумують інфраструктуру роботи й проживання. Причому для покупця передбачено можливість замовити індивідуальне планування і дизайн-проект із застосуванням елітної обробки квартири або офісу сучасними матеріалами.

Ростислав Піхельсон зізнається, що коли їде містом і всюди бачить свої об’єкти, радіє, що в нього створився такий сильний трудовий колектив, який може будувати на європейському рівні.

Луганськ.

ДО РЕЧІ

Луганщина посідає 7-е місце в Україні за темпами реалізації президентських програм іпотечного кредитування житла.

 

Фото автора.