Колись найбільше село України — буковинські Клішківці, що на Хотинщині, — стало центром об’єднаної територіальної громади, яка сформувалася серед перших в області ще у жовтні 2015 року. До клішківчан приєдналися ще два сусідні села — Млинки та Поляна. 2017-го вони разом із 365 іншими громадами з усієї України отримали кошти на розвиток інфраструктури за рахунок відповідної субвенції в сумі 3,35 мільйона гривень.
Гроші розподілили між п’ятьма об’єктами: музичною школою, загальноосвітньою школою ім. Леоніда Каденюка, стадіоном у Клішківцях, а також фельдшерсько-акушерським пунктом у селі Млинки й амбулаторією в Поляні.
У музичній школі цього року утеплили та відремонтували фасад, адже раніше це приміщення було в аварійному стані. «Відколи музична школа перейшла до об’єднаної територіальної громади, зроблено великий об’єм робіт, — розповідає директор школи Ольга Кирилюк. — Утеплено горище, стіни, здійснено заміну вікон, дверей, закуплено 55 стільців, нові музичні інструменти. Тобто робиться все для того, щоби цей заклад розвивався й процвітав». Нині в Клішковецькій музичній школі налічується 115 учнів, з якими працює 15 викладачів.
У школі, яка носить ім’я першого українського космонавта, клішківчанина Леоніда Каденюка, ремонтують старий корпус, щоб у ньому навчалися діти молодших класів. «У нас велика наповнюваність класів, — ділиться наболілим директор школи Анатолій Танащук. — І ми не маємо навіть нормальної учительської. А ще потрібен кабінет інформатики для початкових класів. Потрібне приміщення для Музею села, бо матеріалів назбиралося дуже багато. Але завжди не вистачало коштів на приведення до ладу цього старого корпусу, і лише з надходженням грошей на інфраструктуру та за сприяння сільської ради було проведено ремонт». Минулого року змогли утеплити та замінити дах, а цьогоріч утеплюють фасад, на що передбачено майже 677 тисяч гривень.
На облаштування стадіону в Клішківцях виділили майже 1 мільйон 100 тисяч гривень. Тут відбувається реконструкція наявної будівлі стадіону для зручного й комфортного проведення змагань. «У Хотинському районі змагання з футболу можемо приймати лише ми й райцентр. Тому цього року ми вирішили зробити приміщення для команд, а наступного — обладнаємо вже стільчики для глядачів, бігові доріжки та іншу інфраструктуру», — повідомляє заступник голови громади Анатолій Сапогівський.
У селі Млинки зробили утеплення фасаду, новий дах та поміняли вікна у фельдшерсько-акушерському пункті. Цього року за кошти інфраструктурної субвенції було виконано робіт на 387 тисяч гривень. Далі планується внутрішній ремонт. Млинки — це невеличке село з населенням майже 560 жителів, котрі були практично одностайними у своєму виборі на користь об’єднання, коли розпочалася децентралізаційна реформа, і от нині вже видно позитивні результати внаслідок рішення.
У селі Поляна розташована амбулаторія, на яку витратили 708 тисяч гривень. Здійснювалися аналогічні роботи — ремонтували фасад та дах, утеплювали. Торік там полагодили стіни, підлогу, замінили всі вікна та внутрішні двері.
Поки що це всі проекти Клішковецької ОТГ, що реалізуються за кошти інфраструктурної субвенції, і погодьмося, що гроші витрачаються продумано.
Однак дуже муляє очі в центрі такого гарного села, як Клішківці напівзруйнована після пожежі будівля колишнього Будинку культури. То, може, його відновлення стане наступним проектом Клішковецької об’єднаної територіальної громади?

Сергій СУЛИМА.