Волинь недарма називають зеленокосою. Бо саме цей колір домінує на карті області. Головною окрасою нашого краю є ліси.

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

Рекреаційний пункт поблизу міста Ківерці.

У віданні обласного управління лісового та мисливського господарства нині перебуває 26 лісогосподарських та лісомисливських підприємств, у галузі трудиться 3263 працівники. Як і раніше, головним нашим завданням залишається відтворення лісових насаджень, збільшення їхніх площ із нинішніх 34 відсотків до 40. Цього року заліснення проведено на площі 5726 гектарів, що на 493 більше, ніж у 2016-му. На лісовідновні роботи використано майже 22 мільйони гривень. Галузь повністю забезпечила себе власним посадковим матеріалом, щороку вирощуємо понад 20 мільйонів сіянців та саджанців основних лісоутворювальних порід та декоративних рослин.
Не менш важливим завданням лісівників є охорона та захист лісу. Нами створено 20 мобільних рейдових груп швидкого реагування. У поточному році ними зафіксовано та скеровано до правоохоронців матеріали щодо виявлених незаконних рубок та інших лісопорушень на 4,3 мільйона гривень. Сума ж збитків, заподіяних державі за аналогічний період 2016-го, становила 14,6 мільйона гривень. Отже, підсилення підрозділів лісової охорони дало результати. Постійне патрулювання в лісових масивах груп оперативного реагування вже є стримувальним чинником для охочих здобути незаконну деревину. Наслідком підсилення та технічного переоснащення підрозділів лісової охорони є фактична відсутність у 2017 році лісових пожеж! І це, зважаючи на високий клас пожежної безпеки.
На сьогодні найбільшим викликом для лісівників стало масове всихання соснових насаджень. Проблема набула міжнародного масштабу. Волинські лісівники спільно з польськими та білоруськими колегами напрацьовують стратегію боротьби зі шкідниками. Наразі площа уражених ними лісів на Волині становить 8642 гектари.
Нам важливо, щоб волиняни, наші колеги в інших регіонах України знали про стан речей у лісівничій галузі краю. Тож свою діяльність робимо максимально прозорою. На офіційному сайті управління є інформація про видані лісорубні квитки, заплановані рубки, проведення аукціонів та інші лісівничі заходи. Про результати роботи у 2016 році перед своїми громадами відзвітувались усі керівники лісогосподарських підприємств Волині. Також започатковано й проведено спільні виїзні науково-практичні семінари із представниками райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування усіх без винятку районів Волинської області.
Намагаємося також активно працювати над формуванням майбутнього резерву лісової галузі — з дітьми та молоддю. У жовтні цього року на базі ДП «Ківерцівське ЛГ» відкрили «Лісівничий молодіжний центр» з профільними школами та науково-дослідницьким потенціалом. Аналогів центру поки що немає в Україні. При лісогосподарських підприємствах Волині функціонує 44 шкільних лісництва, де займається майже 1500 дітей. До кінця 2017-го кількість учнівських лісництв плануємо збільшити до 50.
За останній рік лісівниками започатковано низку соціальних програм. Це сприяння в проведенні благоустрою місцевим громадам, створення зон відпочинку безпосередньо в населених пунктах, участь у відновленні об’єктів соціального спрямування. Нашим внеском у розвиток туристичного потенціалу області є створення рекреаційних пунктів. Їх визнають найкращими в Україні. На Волині функціонує й підтримується в належному стані 112 великих і 655 малих місць відпочинку.
Реалізація цих заходів та соціальних програм лісівниками стали можливими завдяки результатам фінансово-господарської діяльності відомчих підприємств обласного управління лісового та мисливського господарства. У непростий період, яким були 2016—2017 роки, ми змогли покращити умови роботи наших працівників, забезпечити їм гідну оплату праці. Середня заробітна плата лісівників на сьогодні становить 7,8 тисячі гривень.
Щодо фінансового стану лісогосподарських підприємств. На Волині всі державні лісогосподарські підприємства є прибутковими. За 9 місяців 2017-го ними отримано понад 18 мільйонів гривень чистого прибутку. За цей період на модернізацію виробничих потужностей та придбання деревообробного обладнання, лісогосподарської техніки та інших основних засобів нами спрямовано 28 мільйонів гривень. До кінця року плануємо інвестувати ще 31 мільйон для придбання техніки та обладнання, у будівництво лісових доріг.
Державні лісогосподарські підприємства для Волині були й залишаються бюджетоутворювальними. Розрахунки з бюджетами усіх рівнів та виплата заробітної плати для нас — першочергові. За 9 місяців поточного року лісівники сплатили податків і зборів загалом на 175,7 мільйона гривень. Із цієї суми місцеві бюджети Волині отримали 53,5 мільйона. Такі фінансові показники є наслідком, зокрема й посилення контролю за раціональним використанням лісових ресурсів.
Із 2016 року на всіх відомчих підприємствах Волинського ОУЛМГ діє стовідсотковий електронний облік деревини. Сподіваємося, що найближчим часом електронне маркування буде впроваджено й іншими лісокористувачами. Це забезпечить посилення контролю за незаконним обігом деревини. На сьогодні ж електронний облік використовують лише державні лісогосподарські підприємства.
Основним чинником формування доданої вартості лісопродукції є її переробка. На базі 14 лісогосподарських підприємств Волині працюють деревообробні комплекси, на яких за 9 місяців 2017-го перероблено 273 тисячі кубометрів деревини. Загалом за поточний рік реалізовано продукції на 680 мільйонів гривень. Цей показник у нинішніх економічних умовах України для нас дуже важливий. Адже серед наших пріоритетних завдань — розвиток внутрішньої переробки та забезпечення конкурентоспроможності нашої продукції на ринках Європи.
На деревопереробному обладнанні лісівниками виготовлено та реалізовано пилопродукції на суму 308 мільйонів гривень, що на 73 мільйони більше, ніж за аналогічний період 2016-го. Таким результатам сприяє вдосконалення технологічних процесів. У модернізацію лісопереробних підприємств Волині за 2017 рік інвестовано 14 мільйонів гривень.
Для забезпечення виробничих потреб деревообробної галузі в області постійно проводяться біржові торги. Загалом за 9 місяців через аукціони було реалізовано 425,7 тисячі кубометрів лісопродукції на 355 мільйонів гривень. Це сприяє формуванню однакових умов для учасників ринку, дає змогу купувати сировину за прозорими цінами.
Варто зауважити, що для потреб соціальної сфери за поточний рік лісівниками поставлено 79 тисяч кубометрів лісопродукції, зокрема для населення — 68 тисяч.
Окремим сектором лісової економіки Волині є робота консервних цехів, які діють на базі 6 державних лісогосподарських підприємств. За 9 місяців 2017-го ними виготовлено продукції на 4,7 мільйона гривень. В асортименті: крім 18 видів соку, представлена овочева група, переробка ягід та грибів, а також мед та продукти його виробництва. Продукція лісівників якісна, натуральна та екологічно чиста.
Ще одним із важливих напрямків у роботі обласного управління лісового та мисливського господарства є розвиток лісової інфраструктури. Протягом 2017 року державними лісогосподарськими підприємствами відновлено 100 кілометрів лісових доріг, із них 36 — із твердим дорожнім покриттям. Видатки лісівників на будівництво та реконструкцію лісових доріг 2017-го становили майже 14 мільйонів. Окрім лісівничого значення, такі дороги виконують і соціальну функцію, позитивно впливають на розвиток інфраструктури населених пунктів, забезпечують цілорічне транспортне сполучення між селами.
Ставлення до лісових багатств, довкілля та виховання молоді має стати другим за важливістю напрямком нашої роботи. Незважаючи на наявність гарних напрацювань, лісівникам є ще над чим працювати і є куди розвиватися.

Олександр КВАТИРКО, 
начальник обласного управління лісового та мисливського господарства.
Фото Максима СОЛОНЕНКА.