Транш у 100 мільйонів євро буде розділено на декілька періодів

Європейський Союз готовий долучитися до підтримки Фонду енергоефективності, який, за рішенням уряду та парламенту, розпочне роботу з січня наступного року. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час спілкування з регіональними ЗМІ.

«Ми виділяємо загалом два мільярди гривень, з яких 400 мільйонів гривень — це «теплі кредити», а 1,6 мільярда — це масштабні проекти енергомодернізації, — сказав Володимир Гройсман. — З січня розпочне роботу Фонд енергоефективності. І ми очікуємо (окрім бюджетних асигнувань) надходження коштів у цей Фонд від наших європейських партнерів. Є рішення про виділення 100 мільйонів євро, це майже три мільярди гривень. Цей транш буде розділено на декілька періодів».
Глава уряду підкреслив, що всі проекти енергомодернізації будуть реалізовані одночасно із програмами запровадження ефективного споживання ресурсів, а також істотного збільшення видобутку власного газу. Володимир Гройсман звернув увагу, що розвідані запаси покладів в Україні дають змогу повністю задовольнити власні потреби держави в паливі. І завдання Кабміну — створити умови для відновлення і відродження газовидобутку.
Одним із рішень у цьому напрямі, підкреслив Прем’єр-міністр, стане зниження ренти — залежно від глибини свердловини. «Цього року ми маємо приріст видобування по державних свердловинах майже 650 мільйонів кубометрів. Зниження ренти стане гарним стимулом агресивного нарощування добування», — наголосив він.
Володимир Гройсман зауважив також, що забезпечення власним паливом дасть можливість досягти генеральної мети — повної енергонезалежності, зниження ціни на паливо всередині країни та перетворення України з нетто-імпортера на експортера газу.
Зачепивши тему будівництва доріг, прем’єр зауважив, що розпочата урядом розбудова автошляхів істотно підвищила логістичні можливості нашої країни, однак водночас розкрила проблему безпеки на дорогах. Саме тому наступного року уряд приділятиме значну увагу не тільки розбудові автошляхів, а й підвищенню безпеки магістралей.
За словами глави Кабміну, до кінця поточного року буде схвалено Стратегію розвитку дорожнього господарства, а з наступного розпочнеться робота за нею. До того ж у 2018 році загальний бюджет будівництва доріг становитиме безпрецедентну суму — 46,7 мільярда гривень.
«За 3—5 років у нас буде нова якість доріг, — сказав Володимир Гройсман. — Але в нас є виклик. Шляхи ми будуємо, але дехто дозволяє собі не дотримуватися елементарних правил безпеки, не кажучи вже про правила дорожнього руху. Тож ми витрачатимемо ресурси на безпеку — будівництво переходів над дорогами, освітлення і заходи, які зменшують швидкість», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Вл. інф.