Минулої п’ятниці на Рівненщині відбулось виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету на чолі з Андрієм Павелком. 
Свою роботу члени комітету почали з того, що ознайомилися з перебігом реконструкції загальноосвітньої школи в селі Корнин Рівненського району, готовність якої на 99 відсотків. Після реконструкції втричі збільшиться площа школи й учні із тризмінного перейдуть на однозмінне навчання, а заклад  долучиться до проекту «Новий освітній простір».

Народні депутати були присутні на відкритті футбольного поля із штучним покриттям (на знімку), за сприяння в будівництві якого голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко подякував Андрію Павелку, який одночасно є президентом Федерації футболу України.
Андрій Павелко подарував юним футболістам два набори м’ячів та футбольну форму, передав для школи сувенірну спортивну футболку з автографами гравців української збірної з футболу. Він побажав юним футболістам наснаги і перемог та дорости до великого футболу.
«Виїзні засідання досить дієві, адже безпосередньо на місцях можна дізнатися потреби регіону, відбувається живе спілкування. І дуже приємно, що починаємо працювати тут, у Корнинській школі. Адже це моя батьківщина, тут вчився мій батько», — сказав Андрій Павелко.
Члени комітету поклали квіти до пам’ятної дошки загиблому в АТО Роману Свіржевському, поспілкувалися з його матір’ю.
Далі члени комітету побували на діючому стадіоні «Авангард» у Рівному, який потребує капітальної реконструкції. Їм представили проект реконструкції стадіону, народні депутати України обіцяли підтримку в його реалізації.
Під час виїзного засідання члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету розглянули низку важливих питань. На засіданні заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк відзначив, що пріоритетом на наступний рік буде первинна медична допомога, тому велику роль відіграватиме реалізація проекту Світового банку в області, де компонент первинної допомоги є одним з основних. Заступник міністра наголосив на співпраці з облдержадміністрацією, щоб наступного року завершити проект і побачити позитивні зміни.
Водночас посадовець підтримав ініціативи Рівненщини, що стосуються розвитку сільської медичної мережі. За останні три роки кількість амбулаторій збільшились із 156 до 183.
Важливим, за словами начальника управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Юрія Осіпчука, є і розвиток екстреної медичної допомоги, в тому числі оновлення автопарку «швидких» та наявність диспетчерської.
«Це та сфера, яку найбільше бачать люди. 80 відсотків контактів із медициною відбувається або в первинці, або в аптеці, або на екстреній. Безумовно, ці дві ініціативи — диспетчерська та автопарк — є важливими. Диспетчерська дає можливість майже на 30 відсотків зменшити кількість непрофільних викликів, а це економія коштів на інші потреби. Так само настав час оновлювати автопарк. Тому ми будемо підтримувати фінансування цих напрямів», — підсумував Павло Ковтонюк.
Народні депутати під час виїзного засідання комітету повідомили, що з наступного року лише три державні коледжі Рівненщини фінансуватимуться з місцевого бюджету, решта десять функціонуватимуть за рахунок коштів державного бюджету.
Як розповіла директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк, у Рівненській області функціонує 13 вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації державної власності (коледжів). З них лише три мають статус окремих юридичних структур — Мирогощанський аграрний, Млинівський державний технолого-економічний та Рівненський економіко-правовий коледжі.
«Планувалося, що утримання таких закладів мало відбуватися за рахунок обласного бюджету. Такі зміни були б ризиковані. І могли зумовити недофінансування в 2018 році коледжів. Адже на утримання навчальних закладів необхідно 190 мільйонів гривень. А це третина від прогнозованого обсягу власних доходів загального фонду обласного бюджету», — наголосила Лідія Біляк.
Тож народні депутати запевнили, що в Державному бюджеті-2018 закладено гроші на навчальні заклади І—ІІ рівнів акредитації державної власності. А ті, що мають статус окремих юридичних осіб, фінансуватимуться з обласної скарбниці.

Тетяна ПАНАСЮК, Олександра ЮРКОВА.
Фото Тетяни ПАНАСЮК.

Рівне.