Таку назву має програма Служби безпеки України (СБУ), яка передбачає звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях (НЗФ) «ДНР»/«ЛНР».

 

У СБУ стверджують, що цією програмою вже скористалося понад 200 співвітчизників, яких було звільнено від кримінальної відповідальності за участь у незаконних збройних формуваннях.


Програма безпосередньо поширюється на осіб:


— які добровільно відмовилися від участі в діяльності терористичних груп та НЗФ;


— не брали участі у вбивствах, тортурах, зґвалтуваннях, нападах на підприємства, установи, організації та інших тяжких злочинах;


— щиро готові сприяти в розкритті злочинів, вчинених у зв’язку із створенням або діяльністю такої групи чи формування, та припиненні їх діяльності.


Стати учасником цієї програми нескладно. Для цього необхідно звернутись до співробітників СБ України безпосередньо або через родичів, знайомих, подзвонивши на такі контактні телефони: 050-831-26-22; 073-042-06-02 (для дзвінків із підконтрольної Україні території), або надіславши відповідного листа (заяву) на електронну пошту: doroga.mira. sbu@gmail.com чи на сторінку у Facebook: https://www.facebook. com/dorogamira.


У СБУ заявляють, що останнім часом вони фіксують факти активної протидії в реалізації програми з боку «ДНР»/«ЛНР» і пов’язаних з ними спецслужб. Ними проводяться спеціальні технічні заходи, що дозволяють протягом короткого часу ідентифікувати місце розташування і особу людини, що телефонує на номери телефонів довіри СБ України.


Отже, якщо ви перебуваєте на непідконтрольній Україні території, в тому числі на території Росії, в інтересах вашої безпеки СБУ категорично не рекомендує телефонувати на номери, що зазначені в поширених раніше оголошеннях, листівках та інших матеріалах. Для безпечного зв’язку з представником програми краще використовувати електронну пошту doroga. mira.sbu@gmail.com або можливість безпосередньо звернутися в СБ України через людину, якій ви довіряєте на підконтрольній Україні території.


Проте зазначені вище номери телефонів залишаються активними і можуть використовуватися в разі перебування абонента на підконтрольній Україні території. Під час телефонної розмови за цими номерами не можна оголошувати інформацію, що дає змогу точно ідентифікувати особу людини, яка перебуває на не підконтрольній Україні території, а саме: прізвище, позивний, посаду в конкретному НЗФ, адресу перебування або адресу реєстрації і т. д., — радять у Службі безпеки України.