В Україні з кожним роком збільшується кількість людей, котрі розраховуються за товари електронними гаманцями та грошима. Водночас в чинному законодавстві не врегульовано особливості роботи провайдерів таких послуг та правові умови для використання електронних квитанцій. Тому представники різних фракцій подали на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання переказу коштів. Нині він перебуває на опрацюванні в Комітеті з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Документ передбачає, що виконавець таких послуг повинен буде безпосередньо або через організацію, яка приймає платежі від населення, виставити споживачеві електронний рахунок з усією необхідною інформацією.


Як пояснив співавтор законопроекту народний депутат Руслан Демчак, паперові платіжки, зокрема за комуналку, не скасовуватимуться, але, крім них, комунальні підприємства будуть зобов’язані забезпечувати споживачів ще й електронними квитанціями та надавати їх усім, хто бажає сплачувати за ЖКГ, воду, газ, електроенергію та інше із застосуванням електронних платіжних засобів, електронних грошей, або безпосередньо з банківських рахунків.


«Для споживачів, які продовжать отримувати та використовувати паперові квитанції, в разі наявності в них платіжної картки з’явиться додаткова можливість сплачувати за ЖКГ без відвідування банків та фінансових установ або «Укрпошти», — зазначив парламентарій.


Відповідно до законопроекту, Національний банк регулюватиме наповнення електронних рахунків, вноситиме до єдиного реєстру платіжних систем та операторів електронних платежів інформацію про них, щоб запобігти можливому шахрайству, але не втручатиметься в усталену практику оплати за паперовими квитанціями. Тобто йдеться про впровадження в Україні цифрового суспільства на базі норм законодавства Європейського Союзу та розширення можливостей для безготівкових розрахунків.