Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд взяла участь у конференції «Рік роботи Громадської ради доброчесності: що вдалося і як працювати далі». Як відомо, Громадську раду доброчесності було утворено з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд та заступник голови Місії США в Україні Джордж Кент.

Заступник глави парламенту у своєму виступі нагадала, як свого часу виникла ідея створення Громадської ради доброчесності. «Це сталося у той час, коли ми не мали довіри до того, чи існуючі інститути державної влади зможуть впоратися зі своїми завданнями. Ми за означенням мали недовіру до них. Тоді це був консенсус і ми дозволили громадськості ближче підійти до цього процесу. Ідея була підтримана, хоча й був певний острах, що система переможе, але все ж була надія, що нам вдасться щось зробити», — зауважила О. Сироїд.
За її словами, на початку роботи Громадської ради доброчесності вона мала зустрічі з багатьма представниками ради. «Тоді я казала: ваша місія не так у тому, щоб зупинити недоброчесних суддів, бо ресурси для цього у вас обмежені, як ваше завдання бути свідками того, що відбувається», — зауважила вона.
«Нині ми маємо результат: сформовано склад Верховного Суду. Перемога це чи ні, покаже час. Кажуть, там 25% нових людей, які були поза системою. Але 75% старих. Але якщо з цих 25% бодай троє суддів збережуть свою ідентичність, стануть гідними представниками своєї професії, це вже добре. Це буде новий зразок судді, на яких потім можна буде спиратися, ставити їх у приклад», — переконана заступник Голови Верховної Ради, адже, за її словами, людині, яка потрапляє у токсичне середовище, дуже важко зберегти свою автентичність.
І все-таки О. Сироїд упевнена: «Досвід, отриманий громадською радою, є неоціненним. Сам факт її існування — це те, на чому грунтуватимуться подальші дії. Нехай не сьогодні, але ми все одно отримаємо нові можливості».
Водночас політик висловила переконання: «Скільки б ми не створювали громадських органів, вони не замінять державних структур. Тож мусимо думати, як їх змінити. Маємо також розуміти: скільки б не було створено додаткових фільтрів, якщо не буде якісних людей у процесі відбору, то ніякі додаткові процедури не вбережуть нас від неякісних результатів».
У свою чергу заступник голови Місії США в Україні Джордж Кент висловив сподівання, що наступного року Громадська рада доброчесності завершить добір суддів у Вищий суд з питань інтелектуальної власності. А також добере гідних кандидатів до Антикорупційного суду, який, переконаний він, буде створено наступного року.
Співкоординатори Громадської ради доброчесності Віталій Титич та Галина Чижик презентували звіт за підсумками першого року роботи ради. Водночас В. Титич зауважив, що у вітальному слові Оксани Сироїд та Джорджа Кента представники ради почули не лише добрі слова на свою адресу, а й програмні засади подальшої роботи Ради доброчесності.

Олена РОМАШКІНА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua

 

ДОВІДКОВО

Одна з найважливіших новел судової реформи — впровадження в Україні Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Вищого антикорупційного суду, що діятимуть як суди першої інстанції з розгляду окремих категорій справ, віднесених до їхньої юрисдикції. Якщо доля Антикорупційного суду ще досі не визначена, то указ про створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності Президент підписав 29 вересня 2017 року.