Санкції проти Російської Федерації мають бути продовжені, проект Північний потік-2 — зупинений — такою є спільна позиція Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та Спікера Саейму Латвійської Республіки Інари Мурнієце.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перебуваючи з офіційним візитом у Латвійській Республіці, під час зустрічі зі Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце подякував латвійцям за «партнерську допомогу, яку Україна відчуває від Латвії як на міжнародній арені, так і безпосередньо нашим воїнам в АТО, які мають змогу проходити реабілітацію в Латвії».

Голова Верховної Ради підкреслив, що ця зустріч — «велика честь і шанс підняти відносини між нашими країнами на ще вищий рівень».

 

Під час церемонії покладання квітів до пам’ятника Свободи Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та Спікером Саейму Латвійської Республіки Інарою Мурнієце.

 

За програмою офіційного візиту Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

А. Парубій поінформував присутніх про хід реформ в Україні, які «доводиться проводити, одночасно захищаючи країну від однієї із найбільших армій світу — Російської Федерації». «Цей рік був для нас особливо важливим — ми отримали безвізовий режим, Угоду про асоціацію», — сказав він і подякував Латвії за підтримку і за системне партнерство з Україною.

Голова парламенту відзначив, що безвізовий режим був результатом великої роботи в Україні, бо, на його переконання, жодна країна не мала стільки вимог до виконання безвізу, як Україна. «Але Україна виконала всі ці вимоги, які були передбачені, і більшість з них стосувалися створення антикорупційних органів і антикорупційної інфраструктури, — сказав він і зауважив, що багато хто переконував, що Україна, коли досягне своєї цілі, зменшить темп реформ. — Ми ж після літа показали зовсім іншу якість роботи, і тільки за осінь завершили проведення медичної, освітньої, судової реформ, почали виборчу реформу і прийняли вже у першому читанні Виборчий кодекс. І, напевно, вперше за останні 10 років ми змогли прийняти Бюджет країни задовго до Нового року».

Розуміючи, що після законодавчого затвердження реформ ще буде шлях імплементації, на якому будуть і перехідні періоди, і можуть виникати певні ризики, А. Парубій підкреслив, що «найголовніше — це законодавче забезпечення».

Голова Верховної Ради також нагадав, що війна, яку веде Путін, не є тільки мілітарною. «Я переконаний, що Путін вкладає в дестабілізацію ситуації в Україні не менше, аніж в мілітарну складову. І особливо важливе значення має інформаційна складова.

Я вважаю, що в цих умовах Україна робить максимально з того, що можна зробити. Україна йде шляхом реформ, шляхом європейського курсу, курсу євроінтеграції. І хотів би ще, дякуючи за підтримку, яку отримує Україна, також і наголосити на важливості підтримки для України на рівні міжпарламентських, міжнародних організацій», — підкреслив він.

А. Парубій висловився за продовження санкцій проти Російської Федерації, наголошуючи, що їх скасування буде «поганим сигналом для всього вільного світу». «Це буде заохочення Путіна до ще більш активних дій. Він розуміє тільки мову сили, а мову дипломатії сприймає як слабкість, як заохочення до ще більш активних дій. Для України політика продовження санкцій проти Путіна, проти Російської Федерації є ключовим виміром міжнародної підтримки», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Своєю чергою, І. Мурнієце підкреслила, що Латвійська сторона повністю підтримує Україну, у тому числі у питанні санкцій до Російської Федерації. «І коли Латвія головувала у Раді ЄС, ми дуже твердо виступали за солідарну позицію європейських країн у питанні санкцій, — наголосила Спікер Саейму. — Питання санкцій залишатиметься дуже важливим і надалі, і у цьому сенсі також важливим залишається те, щоб Україна добре доносила інформацію про процес реформ у власній країні Європейським партнерам».

І. Мурнієце зазначила, що Латвія повністю підтримує санкції проти Російської Федерації: «Ми вважаємо, що вони не можуть бути послаблені до того, як буде досягнуто будь-який прогрес».

Під час обговорення учасниками зустрічі питання щодо проекту Північний потік-2, який здійснює Російська Федерація, було висловлено спільну позицію проти його реалізації.

Зокрема, Голова Верховної Ради зазначив, що «цей проект розглядається не тільки як елемент гібридної війни проти України — це елемент гібридної війни проти всієї Європи та вільного світу». Він нагадав, що Український парламент ухвалив звернення до партнерів з ЄС з проханням не дозволити реалізацію цього проекту. Було проведено консультації з лідерами східних та північних сусідів, підготовлено спільний лист щодо недопустимості реалізації цього проекту. «Підтримку цієї позиції вже висловили спікери Польщі, Литви, Грузії, Молдови, і ми розраховуємо на те, що після узгоджень ви зможете також долучитися до солідарної позиції», — сказав А. Парубій.

І. Мурнієце підкреслила, що Латвія не раз заявляла про непідтримку проекту Північний потік-2, та зазначила, що цей лист буде обговорений у профільному Комітеті у закордонних справах. «На нашу думку, питання України — дуже важливий аспект відносин між НАТО і Росією, і ми сподіваємось, що це питання буде винесено на обговорення на наступному саміті НАТО», — додала вона.

* * *

Під час зустрічі з Президентом Латвійської Республіки Раймондсом Вейонісом Андрій Парубій зазначив, що Україна і Латвія мають багато спільного. «Між нашими країнами розвивається динамічне співробітництво в різних областях, активною є політична співпраця, між нами існують дуже тісні і дружні відносини», — сказав він.

А. Парубій нагадав, що Латвія була прикладом для нас під час відновлення української державності. «Зараз вже Україна на передовій, і нам доводиться з нашими солдатами захищати не тільки Україну, а й увесь Європейський Союз. Я хочу вам подякувати за ту підтримку, яку отримує Україна в такі найтяжчі для нас роки».

Голова Українського парламенту також висловив вдячність за можливість реабілітації українських воїнів і підкреслив, що для України дуже важлива міжнародна підтримка.

А. Парубій, торкаючись питання щодо повернення російської делегації в ПАРЄ, підкреслив, що Росія не виконала жодного положення резолюції ПАРЄ: «Повернення її без виконання вимог — буде неповагою до ПАРЄ і заохочуватиме Путіна, Росію, якщо він побачить безкарність». Він також зазначив, що для України критично важливою є позиція щодо будівництва газопроводу Північний потік-2. «Ми знаємо, що наші позиції тут близькі. У парламенті ми ухвалили та підготували відповідне звернення до європейських партнерів, яке узгоджене зі спікерами парламентів нашого регіону — Польщі, Литви, Грузії, Молдови. Важливо, щоб його підтримали партнери східноєвропейських країн. Є колективна позиція, вона буде сильнішою, потужнішою і більш почутою», — зауважив Голова Верховної Ради.

А. Парубій також підкреслив, що він є прихильником активної міжпарламентської співпраці від Балтики до Чорного моря: «Нас багато що об’єднує, особливо у питаннях безпеки — мілітарної, енергетичної, інформаційної, як давати відповіді на гібридну війну, яка стосується усіх. У нас великий потенціал для співпраці — економічний, політичний».

У відповідь Президент Латвії заявив, що «Росія використовує всі можливі засоби для впливу на інші країни». «Латвія підтримала і підтримуватиме санкції проти Росії, поки не будуть виконані усі вимоги», — сказав він, нагадавши, що, зокрема, проект Північний потік-2 є одним із таких прикладів нових засобів, щоб розділити країни Європи. Цей проект, за його словами, суперечить енергетичній політиці, яку проводить Європейський Союз, та інтересам України. Гібридні загрози, які існують у світі, реальні, і тут надважлива співпраця між країнами. Р. Вейоніс запропонував використовувати досвід і можливості Центру стратегічних комунікацій НАТО, розташованого у Ризі. «Ми могли би відпрацьовувати відповідь потенційним гібридним загрозам з боку Росії, оскільки у вас є досвід під час війни, а у нас — у мирний час», — уточнив Президент Латвійської Республіки.

Голова Українського парламенту підтвердив, що Центрам стратегічних досліджень обох країн є чим обмінятися — розумінням і досвідом щодо загроз гібридної війни. «Тому вважаю необхідним максимальне розширення співпраці», — підкреслив А. Парубій і попросив підтримати ідею введення миротворчої місії на Сході України, зауваживши, що у її складі не може бути російських військ. «Місія повинна контролювати кордон між Україною і Росією, оскільки саме там відбувається транзит зброї бойовиків на територію України. Коли Росія не виконує головного пункту Мінських угод про припинення бойових дій, введення миротворчої місії є великим шансом, щоб стабілізувати ситуацію», — зауважив Голова Верховної Ради.

Інформуючи про хід реформ в Україні, А. Парубій зазначив, що «попри дестабілізацію ситуації, в яку вкладає великі кошти Путін, Україна твердо йде шляхом реформ».

Р. Вейоніс наголосив, що «Латвія залишиться щирим другом України, завжди підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, а сильна та мирна Україна важлива не лише для країн Балтійського регіону, а й для Європи і усього світу».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.