Питання стратегічного партнерства між офіційними Києвом та Варшавою залишається незмінним зовнішньополітичним пріоритетом для обох країн. Про це заявив Президент України Петро Порошенка в Харкові на спільній прес-конференції із Президентом Польщі Анджеєм Дудою, який учора перебував там із робочим візитом. «Я хочу подякувати за чітке запевнення в незмінній підтримці Польщею нашої держави як у питаннях протидії російській агресії, так і в питаннях проведення реформ та прагненнях повернення до сім’ї європейських народів», — сказав П. Порошенко.

 

 

П. Порошенко привітав Анджея Дуду (на знімку ліворуч) з обранням Польщі членом Ради Безпеки ООН. За його словами, президенти детально обговорили питання спільних ініціатив щодо миротворців на Донбасі. «Я абсолютно переконаний, що твердий голос Польщі в Радбезі ООН відіграє важливу роль у дискусії із забезпечення миру на сході України та в Криму», — наголосив Президент. А. Дуда у свою чергу підтвердив, що у Варшави та Києва спільне бачення стосовно розміщення миротворців на Донбасі.


Не оминули лідери і досить гостру останнім часом для країн тему історії. Президенти підтвердили позицію, що історія має залишатися історикам, а політики мають перейматися майбутнім. «Історію ми вже не змінимо, але можемо змінити сьогодення та створити кращі умови для майбутнього, щоб ніколи ніхто не міг вселити в серця ні українців, ні поляків ні ненависті, ні порожнечі», — наголосив П. Порошенко. Він повідомив, що було домовлено найближчим часом підвищити рівень комісії стосовно співпраці в історичних питаннях до рівня віце-прем’єр-міністрів. «Ми домовилися не робити заяв щодо моментів історії, які всебічно не досліджені», — додав А. Дуда.


Президент Республіки Польща сказав, що між країнами залишається кілька складних питань, але він переконаний, що це вдасться вирішити найближчим часом.


Також учора Петро Порошенко та Анджей Дуда на Харківщині вшанували пам’ять жертв тоталітарного режиму. Лідери держав поклали вінки до Меморіалу та вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв тоталітаризму.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).