Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко цими днями перебуває у Вашингтоні (США).

 

На знімку (у центрі): Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко і Сенатор Джек Рід.

Фото зі сторінки Ганни Гопко у Фейсбуці.

«Візит до Вашингтона збігся з важливою новиною: президент Трамп підписав військовий бюджет, в якому Україні виділяється 350 млн доларів. Уперше в цій сумі закладено фінансування програм розмінування і збільшення допомоги з реабілітації військових. Разом із Послом України в США Валерієм Чалим і колегами-парламентаріями Ганною Гопко і Остапом Єднаком особисто подякували тим сенаторам і конгресменам, які обстоювали надання військової допомоги Україні, і безпосередньо просували цю підтримку», — написала І. Геращенко у Фейсбуці.


«Сенатор Джек Рід — один із ключових лобістів військової підтримки України, сенатор Ліндсі Грем (разом із легендарним сенатором Маккейном торік він відвідав Донбас), конгресмени Еліот Енгел, Пітер Роскам і Девід Прайс — на зустрічах із ними ми порушували питання військової допомоги Україні, надання зброї. На зустрічах в Конгресі, Сенаті, Держдепі, аналітичних центрах я зосередилася на безпековій і гуманітарній, екологічній ситуації на окупованому Донбасі та в Криму, на порушенні там прав людини. Закликала США більше уваги і підтримки приділяти не лише безпековій, а й гуманітарній ситуації, більш активно і голосно вимагати від Російської Федерації звільнення заручників (у російських тюрмах і на окупованих територіях). Взагалі, до безпекової проблематики, до мінських груп — у Вашингтоні великий інтерес і увага», — повідомила Перший заступник глави парламенту.


Водночас вона зауважила, що народні депутати разом із нашими друзями з Литви, зокрема з екс-прем’єр-міністром Андрюсом Кубіліусом просували програми економічної та інвестиційної підтримки України, так званий План Маршалла: «Дуже інформативні зустрічі і незвичний, взаємодоповнюючий формат — українці і литовці, які добре розуміють підступність Росії. Звичайно, було дуже багато питань й щодо внутрішньої ситуації, боротьби з корупцією, проведення реформ, неприпустимості взаємопоборювання силових і антикорупційних структур».


Але попереду, за словами І. Геращенко, зустрічі в Пентагоні, Держдепі та ще з колегами — конгресменами та сенаторами.


У свою чергу голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко на своїй сторінці у Фейсбуці подякувала нашим литовським друзям за наполегливу працю з просування так званого Плану Маршалла для України та колегам по парламенту, представникам посольств України та Литви за важливу роботу з просування інтересів України, безпеки в Європі та захисті цінностей.


«Наш стратегічний партнер — США — чекає пришвидшення реформ! Ми будемо раді вітати віце-президента США Пенса в Україні в наступному році! Також вдячні за санкції та налаштованість не допустити будівництва Північного потоку-2», — констатувала Г. Гопко.

Вл. інф.