КИЇВ:

У Національному музеї архітектури та побуту за всіма давніми українськими традиціями відзначили свято Андрія Первозваного. Як відомо, Андрій Первозваний був одним із 12 апостолів і покровителем України та Шотландії. Мабуть, тому в нас так багато обрядів пов’язано саме з цим святим.

Вечорниці влаштували в експозиції «Середня Наддніпрянщина», проте вирішили не обмежувати себе окремим регіоном, а показали чи не всі особливості дійств із різних куточків України. Були тут і випікання та ворожіння на балабушках, і кусання калити, і ворожіння на квасолі. Дівчата також кидали чобітки, аби дізнатися, звідки чекати судженого. Хлопці тим часом мали нагоду добре побешкетувати. Приміром, коли дівчата йшли по воду для балабушок, парубки влаштовували засідки, смішили та лякали дівчат, змушуючи їх не раз бігати до криниці.


Супроводжував усі ці дійства фольклорний ансамбль «Кралиця» Київського національного університету культури і мистецтв, який вивчає фольклорну спадщину і всіляко її пропагує. Цей ансамбль — частий гість музейних обрядових дійств, бо, як зазначила начальник відділу народного мистецтва та фольклору музею Інна Кукліна, студенти цього вишу їздять з експедиціями і фіксують традиції чи не з усіх регіонів України. Тож глядачам і безпосереднім учасникам було весело. До слова, всі охочі у вечір на Андрія могли потрапити до музейного комплексу «Пирогів» безплатно, лишень попередньо зробивши заявку.