VIII Київська книжкова виставка «Книжкові контракти», що відкрилася у столичному Українському домі, зібрала на одному майданчику понад 60 видавництв із різних куточків країни та з-за кордону. Втім, читача вражає не кількість стендів і навіть не унікальна можливість побачити та почути улюблених авторів, поетів і письменників, а різноманіття української книги, котра нарешті витіснила з крамниць і виставок книгу російську. Як зазначив під час церемонії відкриття начальник управління книжкової справи і преси Держкомтелерадіо Олексій Кононенко, видавці й автори презентують сотні нових книжок для дітей — вірші, загадки, оповідання, поеми. Дитяча література, яку привезло зокрема й «Видавництво Старого Лева», чудово ілюстрована, цікава й багата на нові імена. Письменниці із Чернігова Алла Сокол і Маргарита Бордонос пропонують своїм старим і новим друзям, як вони кажуть, ще «теплі», щойно з друку, «Квіткові намистинки» — віршики, що знайомлять малечу з прекрасним світом природи, та цілу серію збірок веселих оповідань «Овочева сімейка», «Фруктові цікавинки для кожної дитинки», повість про те, як друзі допомагають у біді — «Вітамінка добра».\

Серед творів українських класиків і сучасних письменників, подарункових видань про мистецтво та перлини українського зодчества виділяється історична література. На виставці широко представлені книжки Романа Коваля, дослідника УНР і Холодного Яру — «Отаман Орлик», «Отаман Зелений», «Сто історій визвольної війни», доктора історичних наук Тараса Чухліба, у тому числі і «Донбас — древня земля України», Юрія Мицика і Олега Бажана «Історія України», «Корсунь козацький», що вийшли у видавництві «Кліо», Володимира Білінського «Україна-Русь: споконвічна земля», «Москва ординська» й інші його популярні дослідження. Серед новинок і книжка братів Капранових «Майдан. Таємні файли», «Вторгнення в Україну: хроніка російської агресії», видана групою Інформспротив, «Українські таємниці Франції» вишгородського письменника Олександра Дробахи (видавництво «Смолоскип»). Увагу читачів привертає і фундаментальне двотомне дослідження Людмили Сулими «Сулими: спадщина предків», яке охоплює життя роду, що дав багатьох видатних діячів, з X по XX ст. і над яким авторка працювала цілих десять років. Як завжди багатолюдно біля стендів видавництва «Дніпро», що пропонує читачам твори Максима Рильського, Бориса Олійника, Романа Лубківського. А ще ошатні — «Володимирський собор» відомого мистецтвознавця Дмитра Степовика і факсимільне видання «Євангеліє Бучацьке». Як зазначає директор видавництва Олександр Кудрявцев, це Євангеліє, знайдене в одному із монастирів на Тернопільщині, побачило світ ще в до Батиєву добу і більш як на 200 років старше за Пересопницьке Євангеліє, на якому присягають українські президенти.
У день відкриття виставки відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу «Краща книга України». Гран-прі отримало видавництво «Ярославів Вал» за чотиритомник «Раритети української діаспори» Сергія Козака. Наступні кілька днів на гостей виставки чекають численні автограф-сесії і дискусії з письменниками та літературознавцями. У програмі заходу також збір книжок для читачів Донецької і Луганської областей.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.