Лідери кримськотатарського народу народні депутати Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, а також заступники голови Меджлісу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз зустрілися із Верховним комісаром ОБСЄ з питань національних меншин Ламберто Занньєром та співробітниками його офісу.

Рефат Чубаров, привітавши Ламберто Занньєра з призначенням на посаду Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин, поінформував його про ситуацію в Криму, зокрема, про численні арешти, зникнення, обшуки у кримських татар та українців. «Остаточною метою всіх репресій з боку окупаційної російської влади є витіснення кримських татар за межі півострова», — цитує Р. Чубарова прес-служба Меджлісу кримськотатарського народу.


Також Р. Чубаров розповів Л. Занньєру про перебіг підготовки змін до Конституції України в частині розділу Х «Автономна Республіка Крим» та про основні параметри тексту, що був підготовлений. «Пропоновані зміни повністю узгоджуються із Лундськими рекомендаціями ОБСЄ. Ви можете провести експертизу тексту на його відповідність міжнародним стандартам дотримання прав людини», — зазначив політик.


Народний депутат Мустафа Джемілєв, у свою чергу, наголосив, що всі законопроекти, які готуються Меджлісом кримськотатарського народу, завжди прив’язуються до інтересів української держави. «Сьогодні, після Революції Гідності, політична ситуація в Україні змінилась та склалась нормальна обстановка для ухвалення законопроектів, необхідних для забезпечення прав кримськотатарського народу», — підкреслив він.


Окремо лідер кримськотатарського народу М. Джемілєв звернув увагу Верховного комісара на військовий злочин, що його вчиняє російська окупаційна влада, коли заміщає місцеве населення прибулими з Російської Федерації. «За різними оцінками, кількість новоприбулих становить до 500 тисяч осіб, що є прямим порушенням Женевської конвенції від 1949 року. Також значною є шкода довкіллю Криму, адже окупанти змінюють ландшафт для військових потреб. Зокрема, була відновлена діяльність ядерного сховища в Криму, куди, за даними експертів, завезено ядерні боєголовки», — сказав М. Джемілєв.


Л. Занньєр запевнив керівництво Меджлісу в подальшій підтримці кримських татар. Він також заявив про готовність надати експертний висновок щодо змін до Конституції України та погодився із тезою лідерів кримськотатарського народу про неприпустимість черговості щодо вирішення питань Донбасу і Криму, бо хоч вони є різними, але працювати за ними потрібно паралельно.