Порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях, проблеми людей, які проживають в умовах воєнного конфлікту стали темою обговорення круглого столу «Гарантії прав людини відповідно до міжнародних стандартів. Міжнародний досвід та практична підтримка населення, постраждалого від воєнного конфлікту на сході України, з метою досягнення порозуміння та підтримання миру», який провів Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

У роботі круглого столу також узяли участь експерти з Великої Британії, які мають великий досвід процесів примирення населення, що проживає на конфліктних територіях, представники Мінської переговорної Тристоронньої контактної групи, представники уряду та громадськості.

Голова комітету Григорій Немиря відзначив, що питання прав внутрішньо переміщених осіб постійно перебуває в полі уваги комітету. «Військовий конфлікт триває уже три роки, і ми маємо проблеми, які накопичуються, — зазначив парламентарій. —

Основна дипломатична рамка досягнення мирного вирішення цього конфлікту — Мінські домовленості та нормандський формат — не приносить результатів, відтак повинні здійснюватися зусилля на паралельному рівні: суспільства, громадськості, парламенту — в тому числі і по обидва боки зіткнення». Голова комітету також наголосив на потребі окреслити план дій для розв’язання проблем на постконфліктному етапі після завершення АТО. Г. Немиря висловив стурбованість із приводу того, що вже тривалий час парламентом не розглядаються законопроекти, спрямовані на виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам та пенсіонерам на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях, немає руху законопроектів щодо виборчих прав переселенців, розмінування територій.

Народний депутат Наталія Веселова висловила думку, що в Україні є всі підстави і можливості розв’язувати проблеми вимушених переселенців — реалізації соціальних та економічних прав громадян, які проживають на лінії зіткнення та тимчасово окупованих територіях, їх право на виплати соціальних допомог та пенсій. Вона нагадала, що народні депутати від різних політичних сил та фракцій уже неодноразово подавали до парламенту законодавчі ініціативи щодо відновлення виплат пенсій для таких громадян, створювалися робочі групи, проводилися виїзні засідання соціального комітету за участю представників уряду. Однак ці законопроекти не можуть пройти через сесійну залу. Депутат нагадала, що Президент дав доручення на Раді реформ розробити такий законопроект, і він уже перебуває в Комітеті з питань соціальної політики. Ним пропонується, що для отримання пенсій людям треба приїхати на підконтрольну територію та ідентифікуватися, однак цей законопроект не виноситься на голосування. На думку Н. Веселової, головна причина — в Пенсійному фонді та органах соціального захисту немає достовірної інформації про кількість пенсіонерів, які проживають на непідконтрольних територіях та які зареєстровані як вимушені переселенці. Багато пенсіонерів зумисно не реєструються, як переселенці через принизливі перевірки заради виплат у 400 гривень.

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Алешка Сімкіч розповіла, що з початку нинішнього року місія проаналізувала 443 випадки обстрілів у Донецькій та Луганській областях, під час яких 83 особи загинули, 344 — поранено, більшість цивільних втрат виникли через обстріли — майже 60 відсотків. Водночас представник ОБСЄ відзначила, що після так званого перемир’я, яке було підписано в Мінську в червні, кількість обстрілів та постраждалих зменшилася. «Це свідчить про те, що через політичну волю можна досягати перемир’я», — наголосила Алешка Сімкіч. Водночас вона зауважила, що є також серйозна загроза цивільному населенню від мін — третина всіх жертв підірвалися на не знешкоджених мінах. Останній кричущий випадок на Донбасі — дев’ятирічний хлопчик підняв із землі міну, що не розірвалася, вона вибухнула в його руках і дитина загинула.

Багато людей перетинають кордон на лінії зіткнення не через офіційні пункти пропуску, і це також становить загрозу цивільному населенню через замінування.
Керівник громадської організації «Сила права» Андрій Сенченко, народний депутат попередніх скликань, повідомив, що за період військового конфлікту винесено майже 200 рішень судів України, які вступили в законну силу, у 22 регіонах щодо стягнення суми збитків вимушених переселенців внаслідок військової агресії та тимчасової окупації Російської Федерації. На його думку, таку судову практику варто поширити.

Учасники круглого столу пропонували не лише ухвалити законопроект про реінтеграцію Донбасу, а й розробити концепцію та законопроект про примирення.

На черговій січневій сесії ПАРЄ відбудеться дискусія щодо проблем вимушених переселенців в Україні та безпекової ситуації на лінії зіткнення, за підсумками якої буде підготовлено резолюцію ПАРЄ з рекомендаціями Україні та Росії.

ФАКТ

За даними ООН, за чотири роки військового конфлікту на Донбасі — майже 10,5 тисячі загиблих, 30 тисяч поранених. За різними даними, від 500 до 1500 осіб зникли безвісти. Збільшуються втрати не лише серед військових, а й цивільного населення, дітей внаслідок розриву мін.