Нинішній пленарний тиждень у Верховній Раді буде останнім у цьому році. І хоча цьогоріч парламентарії вчасно ухвалили Закон «Про Державний бюджет України на 2018 рік», а не як зазвичай «під ялинку», роботи у парламентаріїв ще дуже багато. У порядку денному — декілька тематичних блоків питань, Верховна Рада також може повернутися до питання про Державний бюджет України на 2018 рік, скорегувавши його певні показники, зокрема, щодо фінансування соціального захисту військовослужбовців. На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав, що рівно 100 років тому цього дня почалася збройна агресія більшовицької Росії проти Української Народної Республіки і фактично розпочалася боротьба за українську незалежність. «Минуло рівно сто років — і так само хлопці на передовій захищають державу», — зауважив глава парламенту, наголосивши, що, пам’ятаючи про це, більш тверезо оцінюватимемо нинішні події.

 

Ірина Геращенко, Андрій Парубій, Оксана Сироїд.

 

Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Біловол, Андрій Лозовой.

 

Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов, В’ячеслав Кириленко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА. 

Бюджет можуть відкорегувати

У вівторок, 19 грудня, пропонується розглянути соціальні питання -щодо соціального захисту та реабілітації інвалідів, а також блок питань паливно-енергетичного комплексу. На середу винесено блок питань ратифікації міжнародних угод. На четвер — два блоки питань: національної безпеки та оборони та з питань транспорту.

Глава парламенту повідомив, що Міністерство оборони України звернулося до Верховної Ради з проханням внести уточнення до схваленого парламентом Держбюджету на 2018 рік стосовно соціального захисту військовослужбовців. До парламенту також внесено декілька проектів постанови про відхилення голосування за бюджет. Отож, за словами А. Парубія, у середу парламент може розглянути проекти постанов щодо відхилення, які сьогодні заважають йому підписати бюджет. «І тоді згідно зі статтею 131 Регламенту зможемо у четвер внести поправки до бюджету, і тоді у мене, як у Голови Верховної Ради, відкриється можливість підписання бюджету», — сказав А. Парубій.

Голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко повідомив, що у середу бюджетний комітет розгляне пропозиції уряду про уточнення окремих норм бюджету щодо фінансування соціального захисту військовослужбовців. Із відповідним листом до бюджетного комітету Верховної Ради також звернувся голова оборонного парламентського комітету. Сергій Пашинський наголосив на потребі відкорегувати норму щодо виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям після їх звільнення та родинам військовослужбовців у разі їх загибелі.

За безлад доведеться відповідати

Голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов заявив, що народні депутати, які на суді хотіли взяти на поруки Міхеіла Саакашвілі, несуть перед суспільством відповідальність за його протиправні вчинки, а також за штурм Жовтневого палацу, де тривало дитяче свято. При цьому А. Герасимов наголосив, що спроби захоплення Жовтневого палацу не були мирним протестом, а мали на меті спровокувати поліцію на застосування сили. «Поліцейські, серед яких були і ветерани АТО, виявили справжню силу, мужність і витримку. Постріли так і не пролунали, чого, не виключено, хотіли добитись штурмовики», — сказав А. Герасимов. Парламентарій також повідомив, що Президент України готовий подати до парламенту законопроект про Антикорупційний суд.

Ключові завдання

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зауважила, що законопроект щодо реінтеграції Донбасу, який парламент має розглянути у другому читанні, ще потребує додаткових консультацій. Парламентарій запропонувала у п’ятницю під час години запитань до уряду заслухати у Верховній Раді інформацію міністрів фінансів та економіки стосовно збитків держбюджету від факту блокади Донбасу. Парламентарій також закликала лідерів фракцій визначити ключові пріоритети парламенту на наступний рік. «Ключовим завданням на 2018 рік має стати імплементація Угоди про асоціацію», — вважає Ірина Геращенко. При цьому вона нагадала, що США виділили у своєму оборонному бюджеті 350 мільйонів доларів допомоги Україні, яка передбачає, зокрема, програми розмінування, реабілітації поранених військовослужбовців. Пріоритетним, на думку І. Геращенко, також є розгляд законопроекту про національну безпеку та оборону.

Ірина Геращенко заявила, що парламент має відреагувати і дати політичну оцінку подіям у неділю — намаганням Саакашвілі та інших лідерів його руху «Нових сил» та закликам до учасників мітингу захопити будівлю Жовтневого палацу. Спробу «штурму» Жовтневого палацу вже засудили посли низки іноземних держав в Україні.

Керівник фракції «Народний фронт» Максим Бурбак серед пріоритетних питань для парламенту на наступний рік назвав питання національної безпеки та збільшення соціальних стандартів для громадян. «Все для перемоги над агресором, — сказав він.

— Ми не зможемо здійснити економічний і соціальний ривок, доки не здолаємо ворога і не убезпечимо свою територію від його зазіхань. Водночас, у міру своїх можливостей, маємо продовжувати реформи і працювати для збільшення соціальних стандартів і доходів українців».

Парламентарій закликав якнайшвидше ухвалити закони про визнання Росії агресором та відновлення територіальної цілісності, про відновлення територіальної цілісності України, а також продовжити антикорупційну реформу, створення Антикорупційного суду та призначення аудитора НАБУ, спрямовувати зусилля парламенту і виконавчої влади на протидію ворожій пропаганді, посилення та розширення санкцій проти країни-агресора.

Максим Бурбак також повідомив, що наступного року фракція ініціюватиме початок масштабної дискусії щодо конституційної реформи, а також завершення реформи виборчого законодавства, оновлення ЦВК та посилення енергетичної безпеки.

У свою чергу, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що за осінь парламент прийняв масштабні реформи — пенсійну, освітню та медичну, а також ряд важливих законів з питань національної безпеки та оборони, від закону про деокупацію Донбасу до законів про соціальний захист військовослужбовців, про кібербезпеку, про довірчі послуги, у першому читанні прийнято закон про приватизацію державного майна. «Нам треба думати про те, як реформувати країну, робити її потужною європейською країною», — підкреслив Андрій Парубій.

Куди летить долар?

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко висловив думку, що у 2017-му парламент стояв осторонь подій і процесів, які турбують левову частину населення, — примирення на сході, завершення військового конфлікту і повернення територій. А також не заслухав уряд про виконання затвердженої парламентом програми діяльності і не розглянув програму виходу з економічної кризи, яку мав би подати уряд, а правоохоронні органи не відзвітували про розслідування кримінальних злочинів, які сталися у країні за останні два роки. На думку політика, схвалені реформи — пенсійна, медична, освітня — є «імітацією реформ», а Держбюджет-2018 — «антинародний». Бойко закликав уряд відновити державне регулювання цін. Адже з початку року на 15% зросли ціни на товари першої необхідності.

Лідер фракції Радикальної Партії Олег Ляшко зазначив, що той хаос, який відбувається у країні, загрожує українській державності і негативно впливає на життя кожного українця. «Курс долара уже під 30, такими темпами буде 50 і 100, — сказав Ляшко. —

Імпорту на 5 мільярдів доларів завезли більше, аніж ми експортували продукції. Тому ключове сьогодні питання — це фінансова стабільність». Лідер радикалів також закликав Президента негайно внести до парламенту кандидатуру нового Голови

Нацбанку, якого немає з травня. «Замість того, щоби дати дешеві кредити, влити їх в економіку, у підвищення купівельної спроможності громадян, НБУ підвищує облікову ставку НБУ, що здорожчає кредити, а інфляція з’їдає підвищення зарплат і пенсій, — сказав Олег Ляшко. — Альтернатива діям влади — це нова економічна політика, робочі місця, підвищення зарплат, доходів, мир і спокій».

Олександр Біловол (ДГ «Відродження») наголосив на потребі підтримати законопроект № 6292, яким буде повернено низку соціальних пільг чорнобильцям, а також гідно відзначити 100-річчя із заснування Національної академії наук України, включити додаткові бюджетні надходження у розвиток вітчизняної науки.

Євген Рибчинський (ДГ «Воля народу») зазначив, що нинішній склад парламенту є одним із результативніших за всі скликання за часів незалежності, незважаючи на критику. Депутат наголосив, що парламент має завершити антикорупційну реформу, кадрові питання — призначити міністра охорони здоров’я, який реалізовуватиме медичну реформу, обрати новий склад ЦВК, нового Голову НБУ, Омбудсмена, провести реформу інтелектуальної власності.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що його однопартійця Єгора Соболєва було знято з посади голови антикорупційного комітету за його політичну діяльність та за боротьбу з корупцією. Парламентарій застеріг від «побудови поліцейської держави», зауваживши, що у законі про Держбюджет-2018 виділено 93 мільярди гривень на правоохоронні органи, тоді як на Збройні Сили України — 86 мільярдів, що становить тільки 46% від потреби української армії.

Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина») розповів про те, що почув у селах, районах від людей про пенсійну реформу, що селянам масово скасовують субсидії, особливо тим, хто працює в індивідуальних господарствах. «Однією рукою справедливо добавили тисячі тим, хто працював на промислових підприємствах міст, однак селянам підняли пенсію максимум на 100—150 гривень», — сказав він. Депутат також закликав парламент негайно відреагувати на стрімке падіння курсу гривні до долара.

Плани на завтра

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко відзначила, що завершується процес затвердження кандидатур до Конституційного Суду України. З 18 кандидатур уже 14 затверджено, 4 кандидатури залишається внести. «Президент України закликає парламент, зокрема профільний комітет, який розгляне ще дві кандидатури до складу КС, прискорити це питання і якнайшвидше завершити процес реформи суддів КС», — сказала парламентарій. Вона також наголосила на потребі завершити процес із законопроектом про Антикорупційний суд і відкликати всі депутатські законопроекти, щоб Президент міг внести свій законопроект, а також ухвалити закон про військовий суд.

Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко від імені уряду подякував парламентові за плідну співпрацю, за реформаторську осінь, коли було ухвалено складні, але вкрай потрібні реформи — освітню, пенсійну, медичну, а також за небувало вчасно схвалений Держбюджет-2018, який дає змогу місцевим громадам підготуватися до нового року і ухвалити свої місцеві кошториси. Уряд спільно з парламентом контролюватиме виконання норм ухвалених реформ. Щодо субсидій, віце-прем’єр запевнив, що всі малозабезпечені громадяни отримають субсидії і в подальшому.

Перший заступник голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції Юрій Савчук (фракція «Народний фронт») заявив, що антикорупційний комітет продовжить свою роботу і нарешті обере кандидатуру від парламенту для проведення аудиту НАБУ.

Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький повідомив, що у четвер, 21 грудня, у кулуарах парламенту третього поверху о 14-й годині відбудеться показ художнього фільму «Кіборги» та зустріч із творчою групою кінофільму.

Дослівно 

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Закликаю забути мову ненависті й не шукати тотального ворога усередині країни.