Анексувавши Крим, заливши кров’ю Донбас, Росія сама собі створила масу проблем. Навіщо їй це? На таке запитання цікаву відповідь дав український письменник Іван Білик (1930—2009 рр.). У 1972 році побачив світ його роман «Меч Арея», жанр якого можна визначити як історичну фантастику. Автор зумів заінтригувати читачів версією, що гуни — то слов’яни й безпосередні пращури українців, а вождь гунів Аттіла — київський князь Богдан Гатило. Видавництво вгадало: книга одразу стала популярною. А от автор поплатився за свої фантазії. Він залишився без роботи, його заборонили друкувати. Книгу вилучили з бібліотек, а непродані примірники знищили.
Про реального Аттілу історики пишуть, що йому вдалося створити величезну імперію, яка простягалася від Чорного моря до річки Рейн, від данських островів до правого берега Дунаю. Це був конгломерат різних варварських племен. Правив він цією імперією з 444-го до смерті в 453 році, здійснюючи раз по раз спустошливі набіги на сусідів.
Є в його біографії епізод, який досі не дає спокою історикам. Він міг захопити Рим. Але раптом повернув своє військо назад. Є багато версій, чому Аттіла так зробив.
Така само історія сталася і з Богданом Гатилом у романі Івана Білика. І його соратники на останніх сторінках книги допитаються, чому він так вчинив.
Історики давно порахували: якщо взяти всю історію Росії, набереться хіба жменя років, коли вона ні з ким не воювала. Росії потрібен ворог. США для цього вже не підходять. Україна — годиться. І всі прийоми можна запустити. Навіть найбезглуздіші побрехеньки. Досвід Геббельса переконує: що більша брехня, то швидше повірять. Навіть про розп’ятого хлопчика. Головне — щодня вищати: он ворог! Переконали ж німецькі нацисти, що євреїв треба знищити...

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.