Артур Герасимов, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Ми розпочинаємо останній сесійний тиждень у цьому році. Цього року ми продовжили розпочатий у 2014 році шлях важливих, системних змін у державі. Ми продовжуємо реформування армії, і сьогодні провідні країни світу переймають наш військовий досвід. Ми зберігаємо нашу енергетичну незалежність і успішно тримаємо міжнародний фронт проти країни-агресора. Ми будуємо нові дороги, збільшуємо підтримку українського кіно, книги та музики. Ключовими цього року стали судова, медична, пенсійна та освітня реформи та започаткована Президентом реформа сільської медицини... Водночас потрібно констатувати: у парламенті є політичні діячі, які намагаються саботувати ефективну роботу Верховної Ради. Останнім яскравим прикладом є підтримка політики Саакашвілі, який за кошти команди Януковича влаштовує так звані акції протесту і намагається спровокувати силове протистояння. Тепер усі, хто готовий був узяти його на поруки у суді, несуть повну відповідальність перед суспільством за підривні дії екс-президента Грузії та його прибічників.

Юлія Тимошенко, фракція «Батьківщина»:
— В останні дні нинішнього року розпочалася нова велика махінація з послаблення курсу гривні. Хочу привернути вашу увагу на те, що ніякий ринок не диктує сьогодні курс гривня-долар. Це абсолютно спланована акція, спрямована на те, щоб декілька банків, близьких до Президента, збагатилися на коливанні курсу та інфляції, яка розпочинає нове коло з падінням курсу гривні. Хочу запитати: чому в цьому залі вже сім місяців не розглядається питання відставки пані Гонтаревої? Як таке може бути, щоб сім місяців глава НБУ, яка підозрюється у корупції, зловживанні службовим становищем, відпочиває, але водночас вважається главою Нацбанку і за спиною українського суспільства маніпулює курсом гривні?

Юрій Бойко, фракція «Опозиційний блок»:
— У кінці кожного року прийнято підбивати підсумки. Чим запам’ятається українцям цей парламент? Нічим. Яскравим прикладом тому є низький рівень довіри до влади. Влада допрацювалася до того, що скоро Україна молоко та м’ясо ввозитиме із-за кордону...

Позитивних рішень парламенту дуже мало — вдалося не допустити розпродажу землі та запобігти масштабному вивезенню лісу-кругляку з України. Парламент так і не заслухав звіт уряду та не ухвалив стратегічну програму розвитку держави... Але вихід є! За три пленарні дні можемо скасувати псевдореформи, заслухати звіт силовиків із розслідування резонансних злочинів, розблокувати питання підвищення пенсій для військових пенсіонерів та пенсіонерів МВС. Заслухати звіт уряду і після цього відправити його у відставку. Але розуміючи, що цього не буде, пропонуємо парламенту саморозпуститися.

Олег Березюк, фракція «Самопоміч»:
— Єдиним позитивним наслідком цього року є те, що українська інституційна держава вижила. Сталося це за рахунок працелюбності української людини. За бравадними звітами влади — оскал тиранічної деспотичної машини, яка розкручується.

Генеральний прокурор приходить в парламент, на найвищу трибуну нашої демократії, і в прямий спосіб ставить на коліна депутатів, погрожує забрати мандат, який він не давав, відкриває слідство і запрошує в суд, порушуючи всі закони, а парламент під час цього мовчить. Водночас антикорупційні органи руйнуються, Президент не вносить закон про антикорупційний суд, і Верховна Рада не розглядає його. Ворог вбиває наших людей, а законодавчий орган разом із главою держави протягом трьох років не хочуть визнати війну війною... Все це наслідок політичної корупції, тому цей зал і не хоче прийняти зміни до виборчого законодавства.

Максим Бурбак, фракція «Народний фронт»:
— Наполягаємо на розгляді в четвер законопроекту про відновлення територіальної цілісності України. Закон про визнання Росії агресором, про покладання повної відповідальності на Росію за окуповані території має бути ухвалений у найкоротший термін. Наша позиція чітка і послідовна — цей документ потрібен країні, він дозволить захистити мирне населення окупованих територій через поширення норм міжнародного права щодо обов’язків і відповідальності країни-окупанта. Це стане підставою для розширення санкцій проти РФ. Для нас також залишатиметься пріоритетом робота над подальшим зростанням добробуту наших громадян, підвищенням престижу професії військового тощо. Представники нашої фракції розробили законопроект про енергетичну безпеку. Наполягаємо на продовженні антикорупційної реформи.

Олег Ляшко, фракція «Радикальна партія»:

— Політика влади — безвідповідальна, нечесна, корумпована, недалекоглядна — привела до хаосу, який бачимо в країні. Громадяни страждають через курс гривні. Вони відчувають це на знеціненні мізерних заощаджень і тих незначних підвищень зарплат і пенсій. За зубожіння українців відповідальність несе передусім влада і персонально Президент. Наша фракція вимагає негайного звіту в парламенті голови Нацбанку. Наполягаємо на тому, щоб глава держави вніс до парламенту подання на призначення нового очільника цієї структури. Нацбанк піднімає облікову ставку, обмежує кредитні можливості для національних виробників. За 11 місяців цього року імпорту в нашу країну завезено на 5 мільярдів доларів більше, аніж продано експорту.

Вимагаємо прийняття закону «Купуй українське» і радикальної зміни економічної політики.

Антон Яценко, група «Відродження»:

— Вітаю всіх з днем Святого Миколая і хочу порушити проблему лікування хворих дітей в нашій країні. Багато кроків цьогоріч зроблено, але залишається зробити ще немало. Наприклад, вирішити питання, пов’язані з дитячою онкологією, ухвалити закон про рідкісні, орфанні захворювання і багато іншого. Нагадуємо, що влітку при уряді створено робочу групу, яка вирішує проблеми лікування дітей в Україні, щоб люди перестали збирати на це кошти. Просимо долучитися до вирішення проблеми, щоб уже в першому кварталі зробити відповідні законодавчі кроки. Наша країна є єдиною на території Європи, де не фінансується дитинство. Сподіваємося на загальну підтримку, незалежно від політичних поглядів.

Євген Рибчинський, група «Воля народу»:
— За даними аналітиків, сьогодні в Україні налічується всього 33 мільйони осіб. Із них, за даними Державного пенсійного фонду, 12 мільйонів — пенсіонери. За кордоном працюють понад 10 мільйонів українців, і процес трудової міграції далі триває...

Який сенс, що ми з вами критикуємо владу? Хіба не ми з вами і є, власне, владою? Хіба не нас обрав народ, який оцінює нашу роботу сьогодні як незадовільну... Ми явно щось робимо не так, якщо народ за стінами парламенту зубожіє, а не примножує свої статки...

Вірю і знаю, що в нас є шалений потенціал. Давайте не розбазарювати його дарма, а працювати щодня, щохвилини, щоб в Україні зажили краще, ніж за кордоном. Якщо Господь з нами, хто проти нас?