У громадській організації «Юридична Сотня», яка надає безплатну юридичну допомогу учасникам бойових дій проти російської агресії, проаналізували законопроекти, що нині опрацьовуються в парламенті. Про деякі з них, які можуть вплинути на поліпшення правового захисту учасників АТО, військовослужбовців та членів їхніх сімей, «Голос України» вирішив розповісти в сьогоднішньому номері газети.

Виплати компенсації за піднайом (найом) житла

Ухвалення законопроекту № 5027 запровадить виплати компенсації за піднайом (найом) жилого приміщення для військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом (у разі відсутності можливості їх розміщення в спеціально пристосованих казармах або в сімейних гуртожитках). Це сприятиме вирішенню питання забезпечення житлових прав військовослужбовців рядового, сержантського й старшинського складу військової служби за контрактом, які не забезпечені житловими приміщеннями.

Встановлення групи інвалідності учасникам війни

На сьогодні учасникам АТО, у яких ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, при проходженні медико-соціальної експертної комісії встановлюють групу інвалідності, яка є вищою, ніж повинна бути встановлена за показниками здоров’я. Умовно кажучи, якщо особа претендує на ІІІ групу, їй встановлюють ІІ. Пов’язано це з тим, що учасникам бойових дій потрібна додаткова реабілітація, адаптація в цивільному житті та забезпечення максимальної підтримки з боку держави.
Однак вища група дається з умовою її перегляду через два роки. Перегляд групи створює негативні соціальні настрої серед учасників російсько-української війни, оскільки відновлення здоров’я особи не відбувається, але група інвалідності переглядається та встановлюється менша.
Законопроект № 7161, який учора прийнято в першому читанні, пропонує забезпечити встановлення групи інвалідності учасникам АТО безстроково, щоб запобігти подальшому перегляду групи. Також законопроект пропонує закріпити надання учасникам АТО вищої групи інвалідності.

Щодо виплати грошової допомоги іноземцям

З квітня 2017 року розмір одноразової грошової допомоги (ОГД) родині в разі загибелі військовослужбовця або ж при отриманні інвалідності було збільшено. Однак поза нормою закону залишилися сім’ї іноземців, котрі воювали й загинули в АТО, а також іноземці, що стали інвалідами внаслідок участі в АТО.
Законопроектом № 6689 пропонується урівняти військовослужбовців-іноземців у праві на виплату з військовослужбовцями — громадянами України.
Виплата родині в разі загибелі військовослужбовця-іноземця становитиме 1 200 000 грн (750 прожит. мін.).
Розміри виплати при встановленні інвалідності військовослужбовцю-іноземцю становитимуть:
I група — 640 000 грн (400 прожит. мін.);
II група — 480 000 грн (300 прожит. мін.);
III група — 400 000 грн (250 прожит. мін.).
У разі часткової втрати працездатності — 112 000 грн (70 прожит. мін.).
Проти дискримінації родин померлих
На порядку денному з пропозицією включити в план роботи Верховної Ради України перебуває законопроект № 7330, яким запропоновано замінити назву «Високомобільні десантні війська Збройних Сил України» на «Десантно-штурмові війська».
До цього законопроекту був зареєстрований альтернативний. Законопроектом №7330-1 додано пропозицію надати право на одноразову грошову допомогу членам сімей померлих після звільнення зі служби через поранення, контузію, каліцтво чи захворювання, набуті внаслідок участі в бойових діях протягом року після звільнення з військової служби.
Нагадаємо, що відповідно до чинного законодавства, якщо учасник бойових дій помирає після звільнення зі служби внаслідок поранення або захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків служби, а тому не має статусу військовослужбовця, його родина не отримує ані відповідного правового статусу, ані матеріальної допомоги.

ДОВІДКОВО
«Юридична Сотня», 01033, Київ, вул. Гайдара, 58/10.
Безплатна гаряча лінія для учасників АТО та членів їхніх сімей — 0 800 308 100 (понеділок—п’ятниця, 9:00—18:00).
Контактна особа: Олена Лисенко, керівник комунікаційного напряму (+38 050 694 84 52), електронна пошта: 

legal100.pr@gmail.com.