Учора в парламенті презентували посібник з міжнародного гуманітарного права для народних депутатів. Він став результатом спільної праці представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та наших законотворців.

 

Голова Місії Червоного Хреста в Україні МКЧХ Алан Ешліманн, голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко подякувала представникам МКЧХ за тісну співпрацю у вирішення гуманітарних питань, які виникають на сході України. Не-припустимо, що протягом усіх трьох років не було жодного допуску представників комітету до наших заручників, які перебувають у тюрмах окупованого Донбасу, наголосила вона. За її словами, кілька разів вдалося лише передати посилки, але не безпосередньо нашим співвітчизникам, а керівникам тюрем і пенітенціарних установ. І. Геращенко повідомила, що ведеться активна робота для того, щоб до Новорічних і Різдвяних свят відбулося звільнення заручників. У цьому допомагає і МКЧХ.

Збірник «Зміцнення поваги до міжнародного гуманітарного права» перший заступник глави парламенту назвала домашнім завданням нашого законодавчого органу. «Маємо прийняти низку законів, — сказала вона. —  Ідеться і про посилення підтримки родин зниклих безвісти, і про питання, які стосуються розмінування, й про інші законопроекти, які працюють на те, щоб захистити простих українців, котрі найбільше страждають від російської агресії на сході країни».

Голова парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря висловив своє захоплення і подяку за мужність, яку демонструють представники МКЧХ вже багато місяців. Каже, це чи не єдина міжнародна організація, яка може надавати допомогу всім по обидва боки лінії зіткнення. «Це те, що не можуть робити інші, це те, що роблять вони», — зазначив парламентарій. Допомога надається передусім дітям, особам з обмеженими можливостями, похилого віку, тим, хто перебуває у важких умовах. Усе це належить до реалізації норм міжнародного гуманітарного права. Хоч це й початковий обов’язок держави, тобто виконавчої гілки влади, велику частину цієї роботи, безумовно, належить здійснити і Верховній Раді. У своїй практиці Україна має більше відповідати нормам міжнародного гуманітарного права, вважає Г. Немиря. «Хочу сказати про наші зобов’язання ратифікувати Римський статут міжнародного кримінального суду, — акцентував він. —

Нині планується це зробити не раніше 2019 року, але не треба чекати до того моменту і варто вже тепер імплементувати своє кримінальне право, особливо в частинах, які стосуються воєнних злочинів, злочинів проти людяності». Іншим важливим кроком має бути полегшення доступу до всіх соціальних виплат, зокрема до пенсій, тим громадянам, які перебувають на неконтрольованій урядом території. Відповідний законопроект уже готовий до розгляду в сесійній залі. Ще один законопроект, який належить ухвалити, стосується зниклих безвісти.

Голова Місії Червоного Хреста в Україні Алан Ешліманн подякував українським законотворцям та урядовцям за підтримку в підготовці посібника. Схожі видання для парламентаріїв існують не тільки в нашій країні. Але це вперше такий посібник випускає країна, в якій саме на той час відбувається збройний конфлікт. Це демонструє готовність Верховної Ради виконувати міжнародні зобов’язання, переконаний А. Ешліманн. Парламент відіграє вирішальну роль у розробці заходів для розв’язання проблем, пов’язаних із військовим конфліктом, каже він.

Міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш поінформував, що в посібнику, який учора презентували, зібрано все законодавство, яке вже застосовується або ще має імплементуватися в нашій країні. В уряді створено спеціальну комісію, яка працюватиме над запровадженням норм міжнародного гуманітарного права у вітчизняне законодавство. Він закликав до співпраці й народних депутатів.