Повідомленнями про чергові утиски кримськотатарського народу в окупованому Криму вже нікого не здивуєш. Є численні доповіді, резолюції й ухвали про стан прав людини. Втім, за канцелярськими визначеннями не відчутно страждань реальних людей. Днями у столиці «Київська кримська солідарність» провела вечір підтримки родини Дегерменджі, у якій переслідують одразу двох членів сім’ї — батька та сина.

На знімку: під час скайп-зв’язку з Кримом, у першому ряді (зліва направо) Мавіле Дегерменджі, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв та Ахтем Чийгоз.

Фото автора.

Батько, Бекір Дегерменджі, нині перебуває у пульмонологічному відділенні в одній із лікарень Сімферополя. Туди його перевели з реанімації, куди, у свою чергу, чоловіка доправили з СІЗО, в яке інвалід третьої групи з астмою потрапив за те, що зголосився допомогти 83-річній ветеранці кримськотатарського руху Веджіє Кашка обговорити проблему повернення грошей із її позичальником. Позичальник виявився підставним, й чоловіка із ще трьома однодумцями бійці російського ОМОНу демонстративно кинули лицем донизу й закували у кайданки, як особливо небезпечних злочинців. Серце Веджіє Кашка не витримало цієї «спецоперації», й вона померла у кареті «швидкої». А Бекіра Дегерменджі на час слідства відправили до СІЗО. «Суддя» не взяла до уваги його хворобу, а потім так зване начальство слідчого ізолятора переконувало, що для лікування їхньої медсанчастини цілком достатньо. Аж поки чоловіка у надважкому стані не відправили у реанімацію. І нині він хоч уже не в реанімації, проте й досі перебуває на апараті штучної вентиляції легень. Місця у відділенні йому немає, тому Бекір, за словами його дружини Аліє (яка зв’язалася з Києвом по скайпу), лежить на ліжку у коридорі, відгороджений від сторонніх очей ширмою, а ще — трьома охоронцями, які пильнують, щоб чоловік з усією цією апаратурою бува не втік. До слова, коли він перебував у медикаментозній комі, охоронці прикували йому руку до ліжка, розповіла його донька Мавіле, яка була присутня на вечорі.

Акція не даремно називалася «Спочатку син — потім батько». Син Бекіра Мустафа перебуває під домашнім арештом. Його звинувачують в організації масових заворушень під час мітингу 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради АРК Крим. Це саме та справа, у якій тих, хто намагався обстояти територіальну цілісність України, потім звинуватили у порушенні законодавства РФ. Серед звинувачених та засуджених у цій «справі» був і заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, якого вдалося дипломатичними шляхами звільнити.

Тож у родині Дегерменджі нині син чекає на «вирок» удома, а батько — на завершення «слідства» у лікарні під конвоєм.

Підтримати родину у Кримський дім прийшли лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, голова Меджлісу Рефат Чубаров, його заступники Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров. Підсумовуючи вечір, хочеться згадати слова Джемілєва: «Ніколи не знаєш, коли розпадеться імперія. Це завжди відбувається неочікувано: можливо, сьогодні або на наступному тижні... Проте вона обов’язково розпадеться».