За два тижні в кінопрокаті у фільму «Кіборги» рекордна кількість зборів. Багато людей, навіть дорослі чоловіки, виходять із кінотеатру зі сльозами на очах. За сприяння Голови Верховної Ради України Андрія Парубія у парламенті відбувся показ українського художнього фільму «Кіборги» режисера Ахтема Сеїтаблаєва про захист донецького аеропорту. 

 

Заступник Керівника апарату Верховної Ради України Микола Шевчук, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, актор Андрій Ісаєв, режисер кінофільму Ахтем Сеїтаблаєв.

 

Участь у показі взяла творча група кінострічки — режисер, сценарист, актори. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій пригадав, як колись змалку дивилися фільми про козаччину й захоплювалися нашими дідами, які зі зброєю в руках воювали за Україну, як у 90-х роках з’явилися перші фільми про героїв УПА. «Хто міг подумати, що в ХХІ столітті Бог дасть нам випробування, коли доведеться зі зброєю в руках обстоювати незалежність нашої держави. Ми не кликали цю війну, але вона прийшла на нашу землю і проявила ціле покоління, цілу плеяду незламних героїв, яких не зламали московські орди Путіна. Маємо сьогодні честь вписати ще одну сторінку в боротьбу української нації за незалежність нашої держави, що стало символом незламності українського духу». Глава парламенту відзначив що у цього фільму за кілька тижнів найбільший касовий збір в історії українського кінематографу — 16 мільйонів гривень. «Це свідчення того, наскільки великий відгук знайшла в серцях українців ця кінострічка, — сказав 

А. Парубій. Ми справді є свідками відродження українського кіно». Голова Верховної Ради подякував депутатам за рішення, прийняті парламентом на підтримку українського кіно.

Голова Комітету з питань культури та духовності Микола Княжицький додав, що українське кіно в різні часи переживало різні етапи: від його народження за часів Довженка та Параджанова до його відсутності, були фільми, за які було соромно, і фільми, якими можна пишатися. «Тема дуже важка, але фільм дає надію, — сказав М. Княжицький. — Цей фільм можна буде дивитися не лише тепер, а й коли завершиться війна». Парламентарій також повідомив, що кінофестиваль «Молодість» організує показ фільму «Кіборги» в маленьких містах та селах України.

Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар із сумом розповіла, що в Ужгороді... «Кіборгів» уже не показують, у середу був останній день показу. «Ми просили Держкіно продовжити покази фільму принаймні до нового року, але кінотеатри не вірять у комерційний успіх картини», — сказала депутат, повідомивши, що комітет прийняв рішення звернутися до Антимонопольного комітету щодо дистриб’ютора кінострічки. В. Сюмар також відзначила, що в Держбюджеті-2018 виділено мільярд гривень на підтримку українського кінематографу. Наступного року, зокрема, буде знято фільм про голодомор-1933.

А ось що сказав у коментарі «Голосу України» про кінофільм справжній «кіборг» — захисник донецького аеропорту в 2014 році Анатолій Свирид: «Такі фільми потрібні. Там правильні діалоги. Я був в інший час, і те, що бачив я, — таке не можна людям показу-вати».

«Фільм побудований на фабулі — захист Донецького аеропорту, але ми присвячуємо наш фільм кожному захиснику Україні, кожній людині, якій не байдуже, що відбувається в нашій державі і що буде з нашими дітьми у майбутньому», — сказав режисер «Кіборгів» Ахтем Сеїтаблаєв. І розповів, що з кожного придбаного квитка п’ять гривень ітиме на допомогу родинам загиблих захисників Вітчизни.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.