Офіційний Страсбург через Центр експертизи реформ місцевого самоврядування Департаменту демократичних інститутів та врядування Генерального директорату-ІІ з питань демократії як завжди оперативно відгукнувся на прохання вітчизняних законодавців надати висновок щодо чинного Закону «Про статус депутатів місцевих рад». Цей документ, підготовлений у рамках Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», презентували нещодавно під час круглого столу, що відбувся в столиці.

Потреба вдосконалення законодавства, яким регулюється статус величезного загалу народних обранців місцевих рад (від сільської, селищної міської до районної та обласної), викликана низкою чинників, з-поміж яких визначальними є реформа місцевого самоврядування, децентралізація, утворення нових об’єднаних територіальних громад, прихід на муніципальну службу сучасних фахівців тощо.
Експерти Ради Європи передусім проаналізували, чи відповідає українська практика реалізації згаданого вище закону стандартам, зафіксованим в Європейській хартії місцевого самоврядування. Вони звернули увагу українських законотворців на низку проблем, які чекають свого розв’язання.
Наприклад, недостатньо врегульовано питання підзвітності, різних видів відповідальності та умов, за яких вона настає (груба недбалість чи навмисний злочинний намір). Закон, слушно зауважують автори звіту, передбачає досить громіздку процедуру відкликання депутатів. Слід окреслити обставини декларування конфлікту інтересів.
Пропонується розглянути й уточнити відносини між депутатами, легітимність яких визначається демократичними виборами, та посадовими особами органів місцевого самоврядування, фаховість яких визначена результатами конкурсу на посаду та дипломом про спеціальну вищу освіту, що забезпечує відповідні знання і навички.
Потребують корегування ті функції груп, фракцій, постійних депутатських комісій місцевих рад, які дублюють одна одну. На часі перегляд і можливе вилучення положень, спрямованих на врегулювання відносин між виборцями і депутатами місцевих рад. І ще таке показове «єврозауваження»: більшість депутатів місцевих рад мають не особисті, а лише колегіальні повноваження. Тож вони не є «вищим керівництвом» для місцевого персоналу.
Як зазначила під час круглого столу заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, Конгрес місцевих і регіональних влад РЄ підготував Європейський кодекс поведінки, покликаний забезпечувати політичну доброчесність народних обранців місцевих та регіональних влад. Ця проблема актуальна для багатьох держав нашого континенту.
Тому конгрес, — продовжила вона, — запропонував національним урядам і національним асоціаціям місцевих та регіональних влад країн — членів РЄ деталізувати встановлені Кодексом поведінки та політичної доброчесності норми і принципи в своєму національному законодавстві.
Чи дослухаються наші законодавці й урядовці до порад європейських колег, покаже час.

Ольга ЯКОВЕНКО.