Учора відбулась позачергова сесія Рівненської обласної ради. Серед інших обласні депутати розглянули питання, що стосуються змін до обласного бюджету на 2017 рік, а також затвердження обласного бюджету на 2018-й. У цих питаннях доповідала директор департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідія Біляк.
Щодо змін до цьогорічного бюджету, то, за її словами, на реформування та розвиток сільської медицини вперше виділили субвенцію з Державного бюджету у сумі 186,4 мільйона гривень. На зарплату медпрацівникам — 8,5 мільйона гривень. У цьому році на Рівненщину з Держбюджету надійшло 38,3 мільйона гривень освітньої субвенції для капітальних видатків.
Область з нового року житиме за новим кошторисом. Як сказала Лідія Біляк, власні доходи у 2018-му становитимуть 602 мільйони гривень. Це 111,3 відсотка до цьогорічного показника. Головний фінансист області наголосила: з основних пріоритетів формування видаткової частини обласного бюджету залишається збереження його соціальної спрямованості.
Наступного року на область передбачено субвенцій із Державного бюджету на загальну суму 6137,3 мільйона гривень.
На 2018 рік значно збільшено розмір субвенції — 12,7 мільйона гривень (це 225 відсотків до 2017 року) — на забезпечення житлом дітей-сиріт.
До 30 мільйонів гривень (майже в півтора разу до 2017-го) збільшено на 2018 рік субвенцію на відшкодування придбання ліків людям, що страждають на астму, серцево-судинні захворювання та захворювання шлунково-кишкового тракту.
На реконструкцію, капітальний ремонт та утримання доріг загального користування і комунальних наступного року область очікує від держави 281,3 мільйона гривень субвенції.
Під час обговорення проекту обласного бюджету-2018 депутати Микола Кучерук, Юрій Осіпчук та Юрій Благодир порушили проблему з харчуванням пацієнтів у комунальних медзакладах та забезпечення їх медикаментами. Закладені в бюджеті 16 гривень на харчування хворого на день — це справді дуже мало, тож запропонували з другого кварталу підвищити цю цифру до 30 гривень, а забезпечення медикаментами на день на хворого — бодай до 50 гривень. Дійшли компромісу: підрахувати можливості обласного бюджету та джерела, за рахунок яких можна було б поліпшити харчування та медикаментозне забезпечення хворих у комунальних медзакладах із другого кварталу 2018 року, і розглянути це питання на наступній сесії обласної ради.

Рівне.