Минулої неділі в 51 об’єднаній територіальній громаді відбулися перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад і відповідних сільських, селищних, міських голів. Своє майбутнє обирали в 17 областях України. До складу 51 ОТГ увійшли 256 місцевих рад (міських — 7, селищних — 19, сільських — 230). Як повідомили спостерігачі громадянської мережі ОПОРА, під час голосування не було виявлено суттєвих порушень, які могли б негативно вплинути на перебіг голосування та спотворити результати волевиявлення виборців. Більшість проблем та інцидентів, які фіксувались, були результатом фахової непідготовленості і недостатнього рівня компетентності членів дільничних виборчих комісій.

Чернігівська область. Вибори відбулися в чотирьох новостворених об’єднаних територіальних громадах Чернігівщини — Городнянській, Линовицькій, Височанській та Варвинській. У день голосування до поліції надійшли повідомлення про сім порушень — вони перевіряються. Сотня поліцейських охороняли волевиявлення на 45 виборчих дільницях. Загалом, як зазначила поліція і представник громадянської мережі ОПОРА, значних порушень не виявлено. Явка виборців становила майже 64 відсотки. У трьох громадах перемогу здобули діючі голови, а в Линовицькій — представник Радикальної партії Олега Ляшка. Там же ця партія здобула 11 депутатських мандатів з 14. Натомість у Городнянській, Височанській найбільше депутатів від «Батьківщини», у Варвинській — від Аграрної партії. До речі, у громаді, де переміг представник Радикальної партії, було виставлено, певно, рекордну кількість спостерігачів — понад 380. І всі вони були від Радикальної партії. Цікаво, що в сусідній Варвинській громаді до ради потрапив тільки один представник цієї політичної сили, повідомляє наш власний кореспондент Василь ЧЕПУРНИЙ.
Івано-Франківська область. Агітматеріали в день голосування, спроби отримання бюлетеня без паспорта та процедурні порушення з боку ДВК. Такі порушення, які, зрештою, не мали масового характеру і на хід голосування та підрахунок голосів не вплинули, відзначили спостерігачі громадянської мережі ОПОРА на виборах в ОТГ Прикарпаття. Мобільні групи активістів працювали в трьох об’єднаних громадах: Войнилівській Калуського району, Делятинській Надвірнянського та Спаській — Рожнятівського. Однак представники ОПОРИ звертають увагу на необхідність більш ретельного підходу до професійної підготовки членів ДВК з боку суб’єктів виборчого процесу, які делегують кандидатури до складу виборчих комісій. Це дало б змогу уникнути низки процедурних порушень, зокрема, під час підрахунку голосів та транспортування виборчої документації, а також технічних помилок у протоколах. Як зазначають спостерігачі, вищезазначені недоліки сповільнюють процес прийому територіальними виборчими комісіями протоколів від ДВК, оскільки, наприклад, технічні помилки у протоколах про підрахунок голосів передбачають додаткове складання уточненого протоколу, а їхнє транспортування у незапечатаному вигляді є підставою для повторного підрахунку голосів.
За попередніми даними територіальних виборчих комісій, на виборах Войнилівського селищного голови перемогла висуванка місцевої організації партії «УКРОП» Мар’яна Масляк. На виборах Спаського сільського голови попередньо переміг висуванець від місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Микола Медвідь з результатом 65,2 відсотка голосів, а на виборах Делятинського селищного голови — самовисуванець Богдан Клим’юк з результатом у майже 39,6 відсотка. Загалом у всіх трьох ОТГ було зареєстровано 287 кандидатів у депутати — 169 від політичних партій та 118 самовисуванців. За посади голів об’єднаних громад змагалися 18 кандидатів, 9 від політичних партій та стільки ж шляхом самовисунення, повідомляє наш власний кореспондент Галина БРУХАЛЬ.
Сумська область. Тут обирали голову Чупахівської об’єднаної територіальної громади Охтирського району та депутатів ради цієї ОТГ. Більш як 68 відсотків голосів на свою підтримку отримав місцевий фермер, представник Радикальної партії Олександр Кужель. Радикали здобули також найбільше депутатських мандатів — 5 із 15 можливих. На другому місці — «Батьківщина», на третьому — самовисуванці.
Голосування розпочалось у Чупахівці зі значним запізненням. Мали місце й інші порушення: зокрема, за підтримку кандидатури одного з кандидатів у місцевому кафе пригощали безплатною горілкою. Тож поліція зареєструвала кримінальне провадження за фактом підкупу виборців, інформує наш власний кореспондент Володимир ЧЕРНОВ.
Волинська область. Вибори відбулися в новоствореній Затурцівській ОТГ, що в Локачинському районі. На посаду голови тут балотувалось чотири кандидати, переміг самовисуванець Володимир Патійчук. За нього проголосували 868 виборців (майже 39 відсотків). Загалом у Затурцівській ОТГ явка становила 68,53 відсотка — з 3165 проголосували 2169 виборців, інформує наш власний кореспондент Максим СОЛОНЕНКО.