Такий наголос зробив керівник Луганської обласної державної адміністрації Юрій Гарбуз під час прес-конференції для представників загальноукраїнських, обласних та місцевих мас-медіа. Він підбив підсумки соціально-економічного розвитку області в 2017 році та поділився планами на майбутнє.
«Моя принципова позиція як керівника обласної держадміністрації від початку діяльності на цій посаді — розбудова мирного життя на Луганщині. Вибір на користь України має базуватися, крім основоположних державно-правових та гуманітарних аспектів, на таких конкретних речах, як якісні дороги, комфортні умови для навчання, лікування, дозвілля», — із таких слів Юрій Гарбуз розпочав свою прес-конференцію. Він також розповів про те, що вдалося зробити його команді, і що з накресленого так і не позбулося статусу проблемності. Зокрема, йшлося про дороги.
Нині в області потребують відбудови 84 відсотки дорожніх полотен. Деякі зазнали руйнування через бойові дії, інші вже вичерпали свій ліміт придатності чи потерпають від неякісного ремонту, проведеного у попередні роки. У 2016-му прийнято рішення про відновлення автошляхів, і вже тоді на ремонти доріг державного значення планувалося виділити 200 мільйонів гривень із обласного бюджету і майже мільярд гривень — із державного. За цей час область спрямувала понад 250 мільйонів гривень, однак як співфінансування отримала від держави лише приблизно 47 мільйонів. Це не дало змоги завершити проект «Кільце життя»: на сьогодні відновлено лише виїзд у Донецьку область та майже завершено роботи у напрямку до Харкова.
«2018-й оголошую роком доріг на Луганщині! — повідомив журналістам Юрій Гарбуз. — 350 мільйонів гривень виділять із державного бюджету, більш як 500 мільйонів гривень — із місцевих. Дорожню карту підготують уже на початку року: які з магістралей відремонтують капітально, а які отримають ямковий ремонт». Йшлося й про відбудову пошкоджених мостів. Більшість із них уже відремонтовано, проте про відновлення двох таких споруд через Сіверський Донець у районі Станиці Луганської, які з’єднують дві частини Луганщини, поки що не йдеться.
Одне з важливих питань — відновлення промислового потенціалу області. У цьому аспекті багато чого пов’язано з надійністю електропостачання. Нині в регіоні діють лише два джерела вироблення електроенергії — Луганська ТЕС, розташована у місті Щастя, та Сєверодонецька ТЕЦ. Проте їхніх потужностей не вистачає для повноцінної роботи промисловості. Спільними зусиллями облдержадміністрації та профільних підприємств у поточному році відновлено роботу ПрАТ «Сєверодонецьке об’єднання «Азот», завдяки чому понад три тисячі робітників повернулися на робочі місця. Але це поки що єдиний приклад. Для розв’язання проблем електропостачання в області ведуться роботи з будівництва потужної електропідстанції у місті Кремінна, яке має завершитися у грудні 2018 року. Із допомогою інвесторів Канади планується також побудувати на Луганщині об’єкти сонячної енергетики потужністю 150 МВт. Між сторонами вже підписано відповідний меморандум, а також виділено землю в Рубіжному. «Вдала співпраця в цьому напрямі стане добрим знаком для інших інвесторів, яких плануємо залучити на Луганщину», — підкреслив Юрій Гарбуз.
На його думку, велику роль у соціально-економічному розвитку області відіграють професійно орієнтовані асоціації. Кожне таке об’єднання покликане вирішувати конкретні завдання та проблеми своїх представників. Зокрема, перед Асоціацією сільгосптоваровиробників поставлено завдання — навести порядок у земельних питаннях, адже сьогодні з майже мільйона гектарів сільгоспугідь чверть обробляється незаконно. Над створенням в області індустріального парку працюватиме Асоціація промисловців та підприємців. Вона також має розв’язати проблему отримання кредитів для промислових підприємств, адже асоціації — юридичні особи — можуть укладати угоди з банками безпосередньо. Водночас асоціація медиків визначає проблемні питання впровадження медичної реформи на Луганщині, які порушуватимуться перед МОЗом.
Не обминув очільник області й гуманітарної теми. У рамках проекту «Змінимо країну разом» Юрій Гарбуз має намір створити на Луганщині «Парк миру», в якому відтворять архітектурні пам’ятки усіх областей України. «Ми плануємо відвести по два гектари землі для кожної з областей України, на яких буде побудовано макети знакових об’єктів для цих територій, — розповів він. — Але головна ідея — увічнити пам’ять синів України, які віддали життя за її незалежність на Луганщині».
Ідею Юрія Гарбуза вже підтримали Львівщина та Тернопільщина.