У Сєверодонецьку розглянули результати співробітництва Міжнародної моніторингової групи МЗС України, «Гельсінського Фонду Прав Людини» Республіки Польща, німецької недержавної організації «DRA», благодійного фонду «Восток-SOS» та Луганської ОДА.
Насамперед представники влади відповіли на низку запитань, що цікавили міжнародників. Зокрема, йшлося про втрати цивільного населення області внаслідок бойових дій та обстрілів з боку проросійських незаконних збройних формувань — 336 осіб загинуло і понад 550 поранено. Станом на грудень зареєстровано 297 тисяч внутрішньо переміщених осіб, і найважливішою проблемою соціальної адаптації ВПО лишається житло. Внаслідок агресії з боку РФ пошкоджено понад 7 700 об’єктів інфраструктури, з яких понад 7 000 — це житловий фонд. За попередніми підрахунками, на їх відбудову необхідно дев’ять мільярдів гривень. Крім того, йшлося про доповнення переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення, які мають перешкоди для отримання соціальних виплат.
Також на нараді було зауважено, що за час бойових дій за фактами злочинів, скоєних проросійськими бойовиками, за інформацією прокуратури Луганської області, відкрито майже чотири тисячі кримінальних проваджень. Проте існує проблема зі збором доказів та процесуальним оформленням порушень.
Міжнародні організації продовжать свою плідну роботу на Луганщині і наступного року.