У 2017 році Інститут законодавства Верховної Ради України розпочав реалізацію амбітного проекту з науково-практичного коментування європейських конвенцій відповідно до сфер компетенції комітетів парламенту. Першим його результатом стали видання, підготовлені у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування: «Європейська Хартія локальної демократії від «А» до «Я» (науково-практичний коментар до Європейської хартії місцевого самоврядування)» та «Європа регіонів»: транскордонне співробітництво (коментар до Європейської рамкової конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними громадами або властями)».

Нещодавно в Інституті законодавства відбулася презентація цих видань, що проведена спільно Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Інститутом законодавства та

Представництвом Фонду ім. Ханса Зайделя в Україні.

Відкриваючи презентацію, перший заступник директора Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Євген Бершеда зупинився на законодавчому забезпеченні виконання Україною зобов'язань як учасниці низки європейських конвенцій.

Особливо підкреслювалася пріоритетність тематики презентованих видань у контексті здійснюваних в Україні реформ у сфері децентралізації та місцевого самоврядування.

На початку заходу до присутніх також звернулися представник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Гайк Степанян і керівник проектів Фонду ім. Ханса Зайделя Даніель Зайберлінг.

Керівник авторського колективу презентованих видань, головний науковий консультант відділу європейського права та міжнародної інтеграції Інституту законодавства професор Михайло Баймуратов наголосив, що одним із найважливіших напрямів співробітництва в рамках європейських інституцій, зокрема Ради Європи і Європейського Союзу, є зміцнення локальної демократії, розвиток і функціонування системи місцевого самоврядування та децентралізація повноважень у рамках публічної влади.

На думку вченого, становлення, розквіт і вдосконалення локальної демократії в Європі виступає «запускаючим» механізмом для глибоких і багаторівневих процесів, пов'язаних із покращенням національної системи захисту прав людини і громадянина, верховенством права, а динаміка процесів європейської інтеграції обумовлює посилення процесів регіоналізації, підвищуючи роль і значення окремих адміністративно-територіальних одиниць у національній та європейській економіці і політиці.

М. Баймуратов зазначив також, що прикордонні регіони Європи налагодили взаємні контакти між державними регіональними органами влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, суб'єктами господарювання. Їхній досвід дозволить Україні не лише зберегти національну специфіку, самобутність та індивідуальність, а й значною мірою сприятиме успішному вирішенню локальних проблем розвитку.

На проблемах транскордонного співробітництва Північно-східного регіону України зупинилася декан юридичного факультету Сумського національного аграрного університету професор Світлана Запара. Зазначалося, що російська агресія фактично призупинила діяльність Єврорегіону «Ярославна» (між Сумською областю України та Курською областю РФ). Підкреслювалася неприпустимість перетворення згаданого регіону України на економічно-депресивний. Наголошувалося на необхідності підтримки освітніх проектів, спрямованих на реалізацію реформи місцевого самоврядування та євроінтеграцію, впроваджуваних, зокрема, юридичним факультетом Сумського національного аграрного університету. У партнерстві з Інститутом законодавства Верховної Ради України цей вищий навчальний заклад розробляє заходи з метою підвищення кваліфікації фахівців новостворених об'єднаних територіальних громад Сумщини.

Декан юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, професор Петро Пацурківський висвітлив особливості транскордонних зв'язків Чернівецької області та Південно-західного регіону України в цілому.

Про участь Одеської області в діяльності Єврорегіону «Нижній Дунай» доповів доцент Національного університету «Одеська юридична академія» Тимур Короткий, який наголосив, що пріоритетним завданням для Дунайського регіону є створення до 2020 року ефективних мультимодальних терміналів у річкових портах вздовж Дунаю і його судноплавних притоків, поєднання внутрішніх водних шляхів, залізничного транспорту і автодоріг.

Головний науковий співробітник відділу європейського права та міжнародної інтеграції Інституту законодавства професор Анатолій Дмитрієв зупинився на ролі культурно-ментального та морального факторів у конструктивному співробітництві між народами в транскордонних відносинах, згадавши, як канцлер ФРН Конрад Аденауер та президент Франції Шарль де Голль 8 липня 1962 року спільно відвідали літургію у Реймському кафедральному соборі, а вже в січні 1963 року ці державні діячі підписали німецько-французький договір про дружбу.

Доцент юридичного факультету Ужгородського національного університету Ірина Хохлова звернула увагу на проблеми та виклики транскордонного співробітництва у Закарпатській області. Визначальна роль у розбудові транскордонного співробітництва, на її думку, належить цільовому фінансуванню проектів і програм, можливості місцевих органів влади самостійно обирати стратегічно важливі проекти для регіону та підтримці з боку держави.

У ході презентації відбулася дискусія та обмін думками щодо особливостей поточного розвитку процесів місцевої демократії в Україні.

Інститут законодавства Верховної Ради України.