Відбулося! Вони вдома! Учора 74 наші співгромадяни, яких тривалий час утримували в полоні у проросійських бойовиків на окупованих територіях Донбасу, повернулися додому. Це був наймасовіший за час воєнних дій на південному сході нашої країни обмін заручниками.

За їхнім довгим шляхом додому стежила вся Україна. А вчора за фінішною прямою до свободи в’язнів ОРДЛО ми спостерігали буквально покроково і похвилинно.

Перший заступник Голови Верховної Ради України, наш представник у гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську Ірина Геращенко повідомляла про те, що відбувається, в режимі «он-лайн» у Фейсбуці.

«З самого ранку разом з омбудсменом В. Лутковською, представниками СБУ, прокуратури, іншими задіяними особами відвідали місця, де представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста змогли безперешкодно поспілкуватися з тими, кого буде передано задля звільнення наших хлопців. МКЧХ підтвердили, що з усіма могли поспілкуватися в конфіденційному режимі. Проконтролювали формування колони, яка направляється до визначеного місця звільнення. Сформована колона з 306 особами зі списку вже рухається в супроводі представників МКЧХ. Тримаємо кулаки, молимося і працюємо — щоб усе відбулося», — одне з перших її повідомлень.

На знімку: Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, заступник Генпрокурора Анжела Стрижевська, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська в очікуванні.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Згодом Ірина Геращенко поінформувала, що колона із запитуваними бойовиками для обміну особами (спочатку заявлялося 306 людей, але потім через те, що дехто відмовився повертатися в ОРДЛО, ця цифра могла змінитися) вирушила до обумовленого місця. Бойовики з Луганська й Донецька теж відправили туди колони з українськими заручниками.

Напередодні було узгоджено списки, залагоджено всі спірні моменти й отримано підтвердження сторін на цей довгоочікуваний обмін. Час і місце якого не розголошувалося до вчорашнього ранку, «щоб не нашкодити».

Десь до полудня стало відомо, що обмін відбудеться на КПП «Майорське» під Горлівкою Донецької області. Спершу на підконтрольну Україні територію заїхало три автобуси, в одному з яких перебували 16 наших громадян, яких тримали в полоні так званої «ЛНР». У двох інших автобусах прибула проросійська преса й представники так званої «республіки». У свою чергу Україна в рамках обміну передала в окупований Луганськ 99 осіб.

Майже о третій годині дня Президент України Петро Порошенко привітав телефоном перших звільнених, повідомив прес-секретар глави держави.

Потім почався обмін заручниками між Україною і так званою «ДНР». На момент верстки номера процес ще не завершився.
 

З’явилася інформація про подальші перспективи обміну заручниками. Плановано під час другого етапу 74 людини, які утримуються українською стороною, обміняти на 29 наших співгромадян, яких утримують в ОРДЛО.

Відповідно до Мінських угод від 12 лютого 2015 року сторони конфлікту на Донбасі повинні були обмінятися полоненими ще в серпні 2016-го за формулою «всіх на всіх», але процес усі минулі 14 місяців не рухався з мертвої точки. 25 грудня в Москві відбулася зустріч, на якій Києву і Донбасу за сприяння глави РПЦ патріарха Кирила вдалося остаточно домовитися про проведення обміну полоненими 27 грудня, пише сайт Newsru.com
 

P. S. Увечері у вівторок Президент Петро Порошенко зустрівся з родичами заручників. Він доручив відповідним відомствам і службам провести психологічну і медичну реабілітацію звільнених, а також звернувся до Кабміну з ініціативою виплатити їм матеріальну допомогу.
Групи медиків і психологів готові негайно розпочати реабілітацію звільнених з полону українців. Про це повідомила «Голосу України» керівник офісу Уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька.