У ніч на четвер, в нуль годин 20 хвилин два літаки — військовий і президентський — із визволеними 73 бранцями в рамках обміну між Україною та ОРДЛО приземлилися в міжнародному аеропорту «Бориспіль» (Київ). Визволених із пекла «русского мира» громадян України, серед яких «кіборги», бійці батальйону «Кривбас» та інших підрозділів, супроводжували Президент України Петро Порошенко, народні депутати Ірина Геращенко та Ірина Луценко, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, інші церковні ієрархи.

28 грудня. 1.33. Зустріч визволених українців в аеропорту «Бориспіль», Київ.

27 грудня 16.46. Визволений історик Ігор Козловський та Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко після передачі полонених поблизу Горлівки.

Годин за шість до приземлення літаків в аеропорту зібралися багато журналістів і кілька сотень людей, що прийшли зустріти своїх рідних та знайомих. Утім, більшість, як переселенка з Донецька Ірина, вісімдесятирічний Борис Іванович Зарівчацький із Києво-Святошинського району, приїхали в аеропорт із квітами, синьо-жовтими кульками, прапорами з почуття громадянського обов’язку, із вдячності нашим захисникам. Ще літак був у повітрі, а над летовищем уже лунало: «Герої!», «Слава Україні!», «Україна понад усе!».
Під час мітингу, що відбувся в аеропорту після приземлення, Президент України сказав: «Сьогодні знаменний день. Задля таких днів варто жити. Сьогодні ми з вами здійснили чудо — 74 українці повернулися додому нашими з вами зусиллями». Звертаючись до родичів тих, хто ще в полоні, глава держави зазначив: «Ми будемо підтримувати тих, чиї родичі залишилися в окупованій Макіївці, у в’язницях і колоніях, у підвалах Донбасу». Додав, що після визволення Донецької і Луганської областей від загарбників і терористів, «у цих підвалах будуть музеї окупації». Петро Порошенко також зазначив, що визволені бранці побачили, як їх зустрічає вся країна: і в Майорську, де перетинали лінію зіткнення, і в Харкові, де їх зустрічали з військовими почестями, і в аеропорту «Бориспіль», де громада чекає з 17.00, незважаючи на холодну погоду.
«В окупованій Горлівці, де вони почали свій день, майорів український прапор і співали український гімн. Ми пообіцяли, що і український прапор, і український гімн точно повернуться в окупований Донбас, в окуповану Горлівку, повернуться у визволений Крим», — підкреслив Петро Порошенко.
Президент України подякував за підтримку нашої держави, що зі зброєю в руках відстоює свою незалежність, міжнародній спільноті. 
Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон, вітаючи визволених заручників, сказала, що сьогодні дуже важливий і дуже особливий день для України і українців. «Це і для мене дуже особливий день». Пані Посол додала, що разом із Президентом Петром Порошенком було докладено багато зусиль для того, щоб цей день став можливий. «Я хочу запевнити, що ми продовжимо працювати для того, щоб усі заручники повернулися додому», — наголосила Ізабель Дюмон та підкреслила, що Франція підтримує суверенітет та територіальну цілісність України.
З успішним обміном полонених усіх привітав Постійний заступник Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні Вольфганг Біндзайл. «Ми зробили важливий крок сьогодні і тепер потрібно продовжувати інші кроки», — зазначив він і наголосив на важливості цього дня для процесу в рамках Мінських домовленостей.
Мати одного із визволених, Миколи Герасименка, подякувала главі держави за зусилля у врятуванні полонених. «Я хочу подякувати Петру Порошенку, Ірині Геращенко. Нам дуже складно було чекати цієї хвилини. Але ми дочекалися — вони (рідні. — Ред.) живі, вони перед нами, вони вільні», — сказала вона.
Серед тих, хто після полону обійняв свого сина, і мати бійця ЗСУ Олександра Олійника. Вона розповідає, що син, щойно був визволений, одразу зателефонував їй. «Він сказав: «Мамо, я вже тут». Ви не можете собі уявити, що це означає для матері».
Сльози радості, обійми... Цим відчуттям щастя поділилася на своїй сторінці у Фейсбуці і Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ щодо Донбасу в Мінську Ірина Геращенко. Вона написала: «Я щаслива сьогодні. Окупована Горлівка. 58 наших, із них багато військових, в тому числі з Макіївської колонії. Цивільні — Влад Фомічов, Ігор Козловський. Я інтуїтивно знімаю свою теплу шапку, кидаю догори, кричу їм: «Ура», вони кричать: «Україна!». Ми аплодуємо. Навколо сотня озброєних людей в чужій формі. Сюр... Біжу до них, ми говоримо про їхніх дружин і мам, дзвонить Президент, ми майже вдома. З автобуса вимагаю випустити нашу пресу, й ми спілкуємося, з НАШИМИ, ще на окупованій території. Я — з озброєними людьми в чужій формі розмовляю виключно українською. Й вони відповідають українською, бо Горлівка — це Україна!
А за годину до того ми визволили 16 наших з окупованого Луганська. Це щастя. Це велика робота. Дякую хлопцям за мужність, їхнім родинам за віру, Президенту за зусилля, СБУ, ГАУ, Мінській групі, обмудсмену, всім причетним. Деталі — трохи згодом. Працюємо далі — щоб Сергій Глондар, Богдан Пантюшенко, Олександр Коріньков, Стас Асеєв і всі решта повернулися додому. Так говорить мені моє серце, як би важко не давався кожен день у Мінську».
Разом з Іриною Геращенко обняли Ігоря Козловського, ученого, викладача з Донецька, який утримувався в заручниках майже два роки, і ми. Ігор Анатолійович сповнений оптимізму, каже, що в найближчих планах робота. Буде займатися науковою і викладацькою діяльністю, вже міркує над кількома проектами.
Він, як і раніше визволений з полону Герой України Олександр Жемчугов, упевнений в перемозі України. О. Жемчугов, котрий пройшов усі кола окупаційного пекла й тортур, прибув привітати визволених. Він сказав: «Усі ми знаємо, що зараз на нашій території йде війна, війна з Росією. Але Росія веде цю війну дуже підступно, знявши погони, розпізнавальні знаки та ховаючись за спинами мирних жителів. Вони не можуть виграти у відкритому бою. Усі незначні перемоги вони отримали лише завдяки тому, що всі дії здійснюють за спинами громадян. Максимум, що вони можуть, — це знущатися над нашими військовими та патріотами», — сказав він. І зазначив: «Наша влада довела, що Україна своїх не залишає».
Нагадаємо, 27 грудня відбувся обмін 74 українців на 233 бойовика (73 особи із заявленого списку відмовилися повертатися з території України на окуповану).

Світлана ЧОРНА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua